Russland hevdet å ha reddet ukrainsk tenåring fra krigen: Nå tvinges han inn i den russiske hæren

Russlands president Vladimir Putin i møte med den russiske barnerettighetskommissæren Maria Lvova-Belova, 16. februar 2023. Illustrasjonsfoto.
Russlands president Vladimir Putin i møte med den russiske barnerettighetskommissæren Maria Lvova-Belova, 16. februar 2023. Illustrasjonsfoto. Foto: Mikhail Metzel / Sputnik / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenåringen skal flere ganger ha forsøkt å komme seg tilbake til Ukraina.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En ukrainsk tenåring som ifølge Vladimir Putins barnekommissær ble reddet av russiske tropper fra en russisk-okkupert by, har fått en innkalling til den russiske hæren om å møte opp etter at han fyller 18 år.

Historien om tenåringen Bogdan Ermokhin kommer samtidig som Russland blir beskyldt for å ha tvangsdeportert tusenvis av barn fra okkuperte områder i Ukraina siden starten av krigen i Ukraina.

I mars utstedte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) arrestordre på president Vladimir Putin og hans barnekommissær Maria Lvova-Belova for å ha stått bak ulovlige deportasjoner av ukrainske barn til Russland.

Ukraina har sagt at over 19.000 barn har blitt bortført fra de okkuperte områdene og sendt til Russland siden februar 2022.

Genèvekonvensjonen om beskyttelse av sivilbefolkning i krigstid forbyr tvangsflytting eller deportasjon av sivile fra okkuperte områder til et okkupasjonsland eller et tredjeland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Ukraina viser frem droner: – Kan lese t-skjorten til fienden

Vil hjem

I april tok barnekommisær Lvova-Belova opp saken om Ermokhin, som hun sa hadde blitt arrestert av russiske sikkerhetsstyrker ved grensen til Belarus da han forsøkte å reise tilbake til Ukraina. Arrestasjonen skjedde etter flere mislykkede forsøk på å komme tilbake til hjemlandet, skriver Newsweek.

Lvova Belova forteller at tenåringen ble hentet fra Mariupol, der han var blant en gruppe på rundt 30 barn som ble funnet i kjelleren i en bygning. Han hadde vært foreldreløs siden han var åtte år gammel, ifølge Radio Free Europe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden da har Ermokhin mottatt en innkalling til et militærkommissariat i Moskva-regionen om å møte opp 19. desember, en måned etter at han fyller 18 år, opplyser hans advokat, Kateryna Bobrovska.

Bobrovska forteller at hun har appellert til Lvova-Belova og den russiske ombudsmannen Tatjana Moskalkova med krav om at Ermokhin skal returneres til vergen sin, storesøsteren Valeria. Bobrovska sier at Ermokhin ble truet og beordret til å bli i Russland, til tross for at han ønsker å reise hjem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvang og trussel

Den 28. august ble tenåringen innkalt til et møte med Lvova-Belova der han skrev en erklæring om at han ønsket å bli værende i Russland, en erklæring som ifølge advokaten hans ble avgitt under tvang og under trussel om å bli innlagt på et psykiatrisk sykehus.

– Jeg er ikke lenger i tvil om Russlands planer. Når Bogdan fyller 18 år om tre uker, er han allerede myndig, og mest sannsynlig vil han bli sendt til tjeneste i den russiske hæren, sier Bobrovska.

I de okkuperte områdene i Donetsk - og Luhansk-regionene skal russiske myndigheter verve barn helt ned i 16-årsalderen til militærtjeneste, og ifølge det ukrainske senteret for nasjonal motstand kan verneplikten inntre ved fylte 18 år.

Lvova-Belova har tidligere sagt at barn i russiskkontrollerte deler av Ukraina «frivillig» har blitt sendt av foreldrene sine til «sanatorier» og «helseleirer» for «hvile» og beskyttelse mot krigshandlinger.