Sarkozy anker dom om valgkampfinansiering

Frankrikes ekspresident Nicolas Sarkozy, her i 2011, anker dommen fra 2021 for ulovlig valgkampfinansiering. Saken dreier seg om forsøket på å bli gjenvalgt som president i 2012. Foto: Lise Åserud / NTB
Frankrikes ekspresident Nicolas Sarkozy, her i 2011, anker dommen fra 2021 for ulovlig valgkampfinansiering. Saken dreier seg om forsøket på å bli gjenvalgt som president i 2012. Foto: Lise Åserud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes tidligere president Nicolas Sarkozy anket dommen om ulovlig valgkampfinansiering fra 2021 da han tirsdag møtte i retten i Paris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken knytter seg til presidentvalget i 2012, da Sarkozy uten hell forsøkte å bli gjenvalgt.

Ekspresidenten er stadig en viktig skikkelse i fransk politikk, selv om han ikke lenger er folkevalgt, og til tross for at han er innblandet i en rekke rettssaker og etterforskninger.

Den konservative politikeren, som var president fra 2007 til 2012, avviser alle anklagene. Ankesaken som startet onsdag, er kjent som Bygmalion-affæren. Den dreier seg om anklager om at Sarkozys parti, da kjent som UMP, jobbet med et PR-selskap for å underspille valgkampskostandene.

Frankrike har strenge grenser for pengebruk i valgkamper, og påtalemyndigheten mener at selskapet Bygmalion fakturerte UMP og ikke selve valgkampapparatet.

De mener at Sarkozy brukte 42,8 millioner euro på valgkampen, nesten dobbelt så mye som tillatt.