De første bildene fra teleskop med norsk teknologi er klare

Bildet viser Euclids utsikt over galaksetåken i verdensrommet som ligner et hestehode. Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa) håper teleskopet skal gi innsikt i hva mørk materie og mørk energi er. Foto: Esa / AP / NTB
Bildet viser Euclids utsikt over galaksetåken i verdensrommet som ligner et hestehode. Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa) håper teleskopet skal gi innsikt i hva mørk materie og mørk energi er. Foto: Esa / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

De første bildene fra romteleskopet Euclid viser galaktisk tåke som ligner et hestehode, fjerne galakser som aldri er sett før og noe som kan være mørk materie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjef for Den europeiske romfartsorganisasjonen (Esa), Josef Aschbacher, sier i en uttalelse at Euclids fem første bilder utløser ærefrykt.

- De minner oss på hvor viktig det er å dra ut i verdensrommet for å lære mer om universets mysterier, mener Aschbacher.

Teleskopet ble skutt opp fra Cape Canaveral i Florida i juli. Forskere fra både Institutt for teoretisk astrofysikk ved Universitetet i Oslo og Clara Venture Labs i Bergen var med på å bygge romteleskopet.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bildet viser en galakse kalt IC 342, tatt av det europeiske teleskopet Euclid i verdensrommet. Foto: Esa / AP / NTB
Bildet viser en galakse kalt IC 342, tatt av det europeiske teleskopet Euclid i verdensrommet. Foto: Esa / AP / NTB

Det er det første romoppdraget i historien som tar sikte på å finne ut mer om mørk materie og mørk energi. Kanskje vil det også gi svar på hvordan de første galaksene i universet ble til.

Dette skal gjøres ved å kartlegge en tredel av himmelen – som omfatter hele to milliarder galakser – for så lage det som regnes som det mest nøyaktige 3D-kartet over universet noensinne.