Da flyet tok av ga flyvinduene etter – nå har de funnet årsaken

Dette var synet som møtte pilotene etter å ha landet flyet. Bildet er hentet fra den britiske flyhavarikommisjonens bulleteng.
Dette var synet som møtte pilotene etter å ha landet flyet. Bildet er hentet fra den britiske flyhavarikommisjonens bulleteng. Foto: AAIB

Pilotene skjønte lite da de oppdaget årsaken til nødlandingen i London. Flere flyvinduer hadde gitt etter. Nå har luftfartsmyndighetene funnet årsaken og utgitt en spesiell bulleteng til alle flygere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Pilotene hadde akkurat tatt av fra London-flyplassen Stansted og skulle fly Airbus A321-maskinen til Orlando i USA, da besetningen merket seg et voldsomt bråk i kabinen etter at flyet passerte 10.000 fot. Det var ingen betalende passasjerer om bord i flyet, men et mannskap på 21 personer som skulle tilbake til USA, da flyet skulle brukes til et charter-oppdrag der.

Da flyet passerte 10.000 fot ble skiltet for sikkerhetsbeltet slukket og lastesjefen gikk bakover i flyet og oppdaget at det ble stadig mer bråkete jo lengre bak han gikk. De ni charter-ansatte passasjerene satt alle midt i flyet ved vingene.

Se video: Rakk ikke flyet: Løp etter ut på takseområdet

Lastesjefen slo alarm

Da lastesjefen så dette synet, skjønte han raskt at flyet måtte snu, Foto: AAIB
Da lastesjefen så dette synet, skjønte han raskt at flyet måtte snu, Foto: AAIB

Det var da lastesjefen så at noe var galt med noen av vinduene på venstre side av flyet. Han kunne se at den ytre forseglingen av vindusrammen flagret i vinden og at det virket som det ytterste laget av vinduet hadde gitt etter og falt ned i rammen.

Ved vinduet var bråket så høyt at han vurderte det til å være skadelig for hørselen.

Han gikk sporenstreks til kabinansvarlig og deretter til pilotene i cockpiten. Etter at også en av pilotene fikk se skadene, så bestemte de seg raskt for å snu og returnere til Stansted. Totalt var flyet i luften i 36 minutter, ifølge rapporten og bulletengen fra den britiske flyhavarikommisjonen (AAIB).

Rapporten slår også fast at pilotene i cockpiten ikke fikk noe indikasjon på trykkfall i kabinen eller andre unormale indikasjoner, før lastesjefen meldte fra.

Da flyet var trygt tilbake på bakken kunne besetningen inspisere vinduene og konkludere at det ytre vindusglasset på to vinduer var borte, mens det på et tredje vindu var ute av posisjon. Også på et fjerde vindu hadde det ytre vindusglasset løsnet.

Brukt til filmopptak

Hendelsen skjedde 4. oktober og flyet hadde nettopp vært til vedlikehold i flere uker ved Southend-flyplassen ikke langt unna. Flyet hadde vært brukt til VIP-flyvninger for britiske myndigheter i tiden før vedlikeholdet, melder nettstedet Avherald.

Flyvinduene er konstruert for å tåle enorme påkjennelser med forskjellen i lufttrykk utenfor og inne i flykroppen. Derfor var det viktig å finne årsaken til hvordan noe slikt kunne skje.

Flyet ble ferget til Stansted-flyplassen dagen i forveien og hadde blitt brukt til filminnspilling den dagen mens det sto på bakken. I den forbindelse hadde det blitt satt opp flere eksterne flomlys utenfor flyet for å illustrere en solnedgang. Disse lysene skal ha blitt stilt på hver side av flykroppen rundt vingen og stått der i fire til seks timer.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Dette bildet, tatt fra dagen før flyvningen, avslørte høyst trolig årsaken til hvorfor flyvinduene ga etter. Varmen fra flomlysene har trolig skadet integriteten til flyvinduene. Foto: AAIB
Dette bildet, tatt fra dagen før flyvningen, avslørte høyst trolig årsaken til hvorfor flyvinduene ga etter. Varmen fra flomlysene har trolig skadet integriteten til flyvinduene. Foto: AAIB

Kunne fått alvorlige konsekvenser

AAIB slår fast at varmen fra lysene må ha skadet vinduene slik at det skapte termiske skader på både vinduene og materialet i vindusrammen mellom vinduene og flyskroget.

De anser det som sannsynlig at lysene også sto nærere enn de ti meterne som er anbefalt korteste avstand. De mener også besetningen hadde flaks med tidspunktet vinduene ga etter.

«I dette tilfellet ble skaden oppdaget ved FL100 (tilsvarende 10.000 fot i standardatmosfære, journ. anm.) og flyvningen ble avsluttet uten videre hendelser. Et større skadenivå kunne ha resultert i langt mer alvorlige konsekvenser, spesielt om integriteten i vinduet ga etter i en høyere trykkhøyde», konkluderte AAIB i rapporten publisert 3. november.

Ved 10.000 fot, tilsvarende om lag 3000 meters høyde, er det fortsatt nok oksygen i luften til at det er mulig for de fleste mennesker å puste tilsvarende normalt selv uten trykkabin. Rapporten slår fast at kabintrykket ikke falt tross skadene på vinduene.