Slik skal Israel knuse Hamas-tunnelene

En omfattende labyrint av tunneler bygget av Hamas strekker seg over de tette nabolagene på Gazastripen, og skjuler militante, deres missilarsenal og de over 200 gislene de nå holder etter terrorangrepet mot Israel 7. oktober 2023.
En omfattende labyrint av tunneler bygget av Hamas strekker seg over de tette nabolagene på Gazastripen, og skjuler militante, deres missilarsenal og de over 200 gislene de nå holder etter terrorangrepet mot Israel 7. oktober 2023. Foto: Hatem Moussa / AP

Under Gaza by skjuler det seg et hemmelig nettverk av tunneler. Herfra kan Hamas-krigere overrumple israelske soldater og få et psykologisk og militært overtak. Men det kan også bli en dødsfelle.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Akkurat nå står den israelske hæren inne i deler av Gaza by. Store troppeansamlinger har rykket fram langs flere akser og omringet byen.

Hittil har israelerne rykket frem uten hard motstand. Men det er nå det største slaget venter.

– En dødsfelle

Soldater fra Den demokratiske fronten for frigjøring av Palestina (DFLP) trener på krig i en tunnel på den sørlige Gazastripen, 19. mai 2023. Det finnes et nettverk bestående av 500 kilometer med tunneler under Gaza by. Hamas har sagt at de er klare til å møte fienden her. Foto: Said Khatib / AFP
Soldater fra Den demokratiske fronten for frigjøring av Palestina (DFLP) trener på krig i en tunnel på den sørlige Gazastripen, 19. mai 2023. Det finnes et nettverk bestående av 500 kilometer med tunneler under Gaza by. Hamas har sagt at de er klare til å møte fienden her. Foto: Said Khatib / AFP

– Hamas sine tunneler er en dødsfelle. Vi skal komme oss overalt. Da har terroristene to alternativer: Enten dø i tunnelen eller overgi seg betingelsesløst, sier tidligere IDF-stabssjef, general Yair Golan, til The Times of Israel.

Det bor om lag to millioner mennesker fordelt over de 88 kvadratkilometerne som utgjør Gaza by. Byen er nå omringet fra flere retninger, bekrefter generalløytnant Herzi Halevi. Snart må soldatene slåss under jorden for å ta ut Hamas-krigere.

– Styrkene kjemper i et tett befolket og komplekst bymiljø, noe som krever profesjonelle kampteknikker og pågangsmot, sier Halevi.

– Det er for risikabelt

Hamas skal ha forberedt seg i årevis på å møte israelerne inne på eget territorium. Her er de på hjemmebane. De kjenner hver inngang og utgang i nettverket av tunneler som strekker seg milevis langt under bakkenivå. Skal den israelske hæren klare å nedkjempe Hamas her, vil de garantert møte på utfordringer som kan bety store tap.

– Hærens ledelse unngår generelt å sende soldater inn i tunneler. Det er for risikabelt, for mange usikre faktorer. Det er vanskelig å evakuere sårede soldater, og vanskelig å kommunisere. Hamas venter bare på dette, sier professor Daphné Richemond-Barak ved Reichman University nord for Tel Aviv, til The New York Times.

Video: Vil bruke «svampebomber» mot Hamas-tunneler

– Tunnelkrigføring opphever alle fordelene til en høyteknologisk hær

Richemond-Barak er en av Israels ledende eksperter på tunnelkrigføring. Hun sier at underjordisk krigføring er blitt en stadig viktigere del av moderne kriger, som i Afghanistan, Irak, Syria, Jemen, Libya, Libanon og Gaza.

– Tunnelkrigføring opphever alle fordelene til en høyteknologisk hær, og reduserer den til en mann-til-mann-kamp, som i gamle dager. Det er Hamas sin strategi.

Men israelerne har også forberedt seg godt. Selv om de ikke kjenner tunnelsystemet under Gaza i detalj, har de god etterretning på hvordan systemet fungerer og hvor de ulike tunnelene er.

Det er frigitt bilder av israelske soldater som trener på krigføring i tunneler i såkalte spesialbygde «Mini-Gaza»-øvingsfelt inne i Israel.

– Jeg var med på å sprenge 15 Hamas-tunneler

Israelske kampfly har de siste dagene sluppet tusenvis av bomber over Gaza. De tyngste bombene blir brukt for å slå ut tunnelene. Dette er bomber som kan trenge dypere ned under jordoverflaten.

Men dersom Israel skal klare å knuse Hamas, slik de har varslet, er ikke bomber alene nok. Da må de bruke fotsoldater. Disse må være villige til å gå under jorden, ned i tunnelene og lete opp Hamas-soldater. Der vil det bli kamper mann mot mann.

– Jeg var med på å sprenge 15 Hamas-tunneler under den siste bakkeoffensiven. Vi gikk inn i landsbyer og så etter tunneler. Vi fant dem inne i eller i nærheten av hus, også i en moské. Vi gravde dem ut med gravemaskiner, traktorer og bulldosere, forteller Ben Milch (31) til The New York Times.

Bruker stridsvogn-miner for å lokke Hamas ut

Israelske soldater fra en artillerienhet kjører et militærkjøretøy nær den israelske siden av grensen mellom Israel og Gazastripen, 3. november 2023. Foto: Amir Cohen / Reuters
Israelske soldater fra en artillerienhet kjører et militærkjøretøy nær den israelske siden av grensen mellom Israel og Gazastripen, 3. november 2023. Foto: Amir Cohen / Reuters

Tobarnsfaren deltok i krigen i 2014 da Israel gjennomførte en bakkeoffensiv mot Hamas i Gaza. Han var underoffiser i kampingeniørtroppene. Oppdraget var å spore opp og ødelegge tunneler nær grensen beregnet på Hamas-angrep mot Israel.

– Da vi identifiserte en tunnel injiserte vi røyk fra en røykgranat. Røyken steg opp og sivet ut over bakken gjennom tunnelens ventilasjonssystem. På den måten kunne vi se tunnelens lengde, forteller Ben Milch.

De underjordiske tunnelene ble deretter sprengt, vanligvis med stridsvognminer. Etter eksplosjonene dukket Hamas-soldater ut fra sine gjemmested for å komme seg i sikkerhet. Så ble det kamper mann mot mann.

50 mil med tunneler: Hovedkvarter og rakett-produksjon

– Det er en kjempefordel for Hamas og vil være en veldig stor utfordring for de israelske soldatene. Israel er veldig klar over den strategiske trusselen fra tunnelene, fordi Hamas-militantene vil prøve å drepe de israelske soldatene eller kidnappe dem, sier militærhistoriker ved Forsvarshøgskolen, Claudia Læssøe Pedersen, til dansk TV 2.

Tunnelene omtales ofte som «Gaza Metro». De er bygd opp over mange år. Palestinerne skal ha også fått hjelp utenfra til å lage det enorme nettverket som består av 500 kilometer med tunneler, skriver CNN. Labyrinten brukes til å transportere mennesker og våpen, til å lagre raketter og ammunisjon, og som hovedkvarter og boliger til Hamas-ledere.

Video: Hamas med ny video: Legger eksplosiver på israelsk stridsvogn

Tak og vegger i tunnelene er armert med betong

Fra de dype tunnelene kan Hamas-krigere gjemme seg og utføre overraskelsesangrep mot israelske soldater. De underjordiske tunnelene er som regel to meter høye og én meter bred. Tak og vegger er armert med betong, og det er strøm i deler av korridorsystemene. Herfra kan Hamas-kommandanter lede sine styrker og gi ordre fra trygge posisjoner.

– Israelerne vil utvilsomt være relativt forsiktige med å gå ned i tunnelene. Men israelske soldater må dit hvis man vil eliminere visse mål. Droner, roboter og hunder vil bli brukt først til å undersøke tunnelene. På denne måten vil risikoen for å gå under jorden minimeres for de israelske soldatene, forklarer Læssøe Pedersen.

– Tunnelene kan ikke uten videre sprenges

Ifølge korrespondent i danske Kristeligt Dagblad, Allan Sørensen, har Israel muligheten til å oversvømme tunnelen for å tvinge Hamas-soldatene ut, eller for å eliminere Hamas-celler.

– De israelske soldatene vil famle seg frem, for det finnes ingen kart over området. Uansett vil det underjordiske komplekset være en kjempeutfordring for Israel å overvinne, og landet har stor respekt for tunnelene. Det er et enormt område som må undersøkes meter for meter. Tunnelene kan ikke uten videre sprenges eller settes ut av spillet med et triks, understreker Allan Sørensen.

Et av de tettest befolkede områdene på jorden

Det som skiller Hamas-tunnelene fra al Qaida i fjellene i Afghanistan eller Viet Cong i jungelen i Sørøst-Asia, som amerikanerne smertelig fikk erfare under begge kriger, er at de har konstruert et underjordisk nettverk under et av de tettest befolkede områdene på planeten, skriver CNN.

Nå venter mange på hvordan den israelske hæren skal ta knekken på tunnelsystemet. Bomber, roboter, vann, hunder og sprengladninger kan gjøre noe nytte, men det er neppe nok til å eliminere den formidable trusselen fra «Gaza Metro».

Det finnes derimot andre, og mer radikale, virkemidler som Israel kan velge å benytte seg av. Foruten å oversvømme tunnelene med vann, har Israel utviklet en spesiell type våpen for krigføring i tunneler.

Tetter Hamas-hull med «svampebomber»

På dette bildet tatt 16. januar 2023 deltar israelske hærsoldater i en øvelse ved et militært treningsanlegg for urban krigføring som simulerer Gaza by, ved Tze'elim treningssenter i den sørlige Negev-ørkenen. Foto: Menahem Kahana / AFP
På dette bildet tatt 16. januar 2023 deltar israelske hærsoldater i en øvelse ved et militært treningsanlegg for urban krigføring som simulerer Gaza by, ved Tze'elim treningssenter i den sørlige Negev-ørkenen. Foto: Menahem Kahana / AFP

Ifølge The Telegraph er dette en type «svampebomber» som eksploderer i skum før det utvider seg i ekstrem hastighet. Til slutt størkner stoffet i bomben og blir knallhardt.

– De kjemiske bombene inneholder ingen eksplosiver, men brukes til å stenge av hull eller tunellinnganger fiendens styrker kan komme ut fra, skriver avisen.

Den israelske hæren (IDF) har satt opp et falskt tunnelsystem ved Tze’Elim-hærbasen nær grensen til Gaza. Her har det eksplosive stoffet med de spesielle tunnel-egenskapene blitt testet ut.

Må bruke spesialutstyr for å se og høre

«Svampebombene» skal hindre at israelske soldater blir tatt i bakhold når de beveger seg lenger inn i tunnel-nettverket. Samtidig vil hull, som Hamas-krigere kan angripe gjennom, bli tettet.

Spesialiserte team i IDFs ingeniørkorps har egne rekognoseringsenheter for tunneler som er utstyrt med bakke- og luftsensorer, radarer og spesielle boresystemer for å lokalisere tunneler.

De har også fått spesialutstyr for å kunne se når de oppholder seg under jorden. Når de er under bakken må de stole på termisk teknologi for å se i det totale mørket. Det er også utviklet spesial-radioer som gjør det mulig å kommunisere dypt under jorden.

På denne måten er israelske soldater forberedt på å møte fienden i mørket.

En israelsk hæroffiser fotografert under en tidligere rekognosering i det omfattende tunnelsystemet under Gaza by. Foto: Jack Guez / AP
En israelsk hæroffiser fotografert under en tidligere rekognosering i det omfattende tunnelsystemet under Gaza by. Foto: Jack Guez / AP