Nytt grunnlovsforslag på bordet i Chile

En komité bestående av medlemmer fra Chiles nasjonalforsamling har ferdigstilt et nytt utkast til ny grunnlov. Det blir lagt fram til folkeavstemning før jul. Foto: Esteban Félix / AP / NTB
En komité bestående av medlemmer fra Chiles nasjonalforsamling har ferdigstilt et nytt utkast til ny grunnlov. Det blir lagt fram til folkeavstemning før jul. Foto: Esteban Félix / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

For andre gang på like mange år foreligger det nå et nytt forslag til ny grunnlov i Chile.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forslaget ble vedtatt med stemmer fra 33 av de 50 medlemmene i konstitusjonsrådet, som består av medlemmer i nasjonalforsamlingen.

Flertallet av medlemmene i grunnlovsrådet tilhører høyresiden i chilensk politikk. Forrige utkast til ny grunnlov ble skrevet av folkevalgte som tilhørte venstresiden eller var uavhengige. Et stort flertall avviste forrige utkast da det ble lagt fram for velgerne i september i fjor.

Det nye utkastet blir lagt ut til folkeavstemning 17. desember.

Hvis også dette utkastet blir avvist, vil Chiles grunnlov fra militærdiktaturtiden til tidligere president Augusto Pinochet, være gjeldende.

President Gabriel Borics regjering har sagt at det ikke foreligger planer om å forsøke seg med et tredje forsøk. 58 prosent av de spurte har i en meningsmåling sagt at de heller ikke ønsker et tredje forsøk.