Åpen for alle - alltid

Internett- og telefondekning er tilbake på Gazastripen

Internett- og telefondekningen ble slått ut omtren samtidig som Israel trappet opp angrepene mot Gazastripen fredag kveld. Foto: Abed Khaled / AP / NTB
Internett- og telefondekningen ble slått ut omtren samtidig som Israel trappet opp angrepene mot Gazastripen fredag kveld. Foto: Abed Khaled / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Internett- og telefondekning har gradvis kommet tilbake på Gazastripen, melder palestinske medier natt til søndag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fredag ble internett- og telefonlinjene ble brutt på Gazastripen. Det har paralysert helsetjenestene og gjort det svært vanskelig å få informasjon fra enklaven. Det har heller ikke vært mulig å ringe etter ambulanse.

– Internettforbindelse er gjenopprettet i Gaza, skrev den palestinske journalisten Hind Khoudary i sosiale medier i 3-tiden.

Også uavhengige NetBlocks melder at internettilgangen vender tilbake.

– Data i sanntid viser at internettforbindelse blir gjenopprettet på Gazastripen, skrev de klokka 3.37.

Internett- og telefondekningen ble slått ut omtrent samtidig som Israel trappet opp angrepene mot Gazastripen. Så langt i helgen har flere hundre blitt drept, og i natt bikket tallet på antall døde 8000, ifølge helsemyndighetene på Gazastripen.

Ringte umiddelbart til venner og familie

Al Jazeeras journalister melder at folk umiddelbart ringte rundt til familie og venner etter at telekom-tjenestene ble påskrudd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Teleoperatøren Paltel skriver at «den pågående aggresjonen» er grunnen til at dekningen ble borte.

– Våre tekniske team jobber flittig med skadene på den interne nettverksinfrastrukturen, skriver de.

I den kaotiske situasjonen har mange fryktet at palestinernes lidelser har blitt holdt skjult for verden.

– Denne mørkleggingen av informasjon kan føre til at store grusomheter blir dekket over og bidra til at ansvarlige for brudd på menneskerettigheter går fri, sa analytiker Deborah Brown i Human Rights Watch lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nye bombeangrep

Grytidlig søndag morgen melder Al Jazeera at bombardementet intensiveres nord på Gazastripen. Også i flyktningleiren Khan Younis i sør har det vært nattlige angrep.

En humanitær katastrofe utspiller seg ifølge FN på Gazastripen, der 2,3 millioner innbyggere også er rammet av en full israelsk blokade.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten for Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) ber de krigførende partene ta grep for å få slutt på uholdbare sivile lidelser.

– Dette er en katastrofe som verden ikke kan tolerere, sier ICRC-president Mirjana Spoljaric.

Hun er sjokkert over omfanget av lidelse og krever at volden trappes ned.

– Det er uholdbart at sivile ikke har noe trygt sted å være på Gazastripen i de massive bombeangrepene, sier hun.

Varsler opptrapping av nødhjelp

Lørdag kveld kunngjorde Israels statsminister at krigen er inne i en ny fase.

Krigen inne på Gazastripen kommer til å bli vanskelig og langvarig, fastslo statsministeren på en pressekonferanse lørdag kveld.

– Vi er forberedt på det. Målene i krigens andre fase er tydelige: Å ødelegge Hamas' militære kapasitet og lederskap, og å hente hjem gislene, sier Netanyahu.

Han ba alle sivile komme seg til «trygge områder», selv om FN gjentatte ganger har slått fast at ingen steder er trygge på Gazastripen.

Natt til søndag hevder det israelske forsvaret at nødhjelpen skal trappes opp søndag.

– I morgen kommer den humanitære innsatsen på Gazastripen, ledet av Egypt og USA, til å bli utvidet, sier IDF-talsperson Daniel Hagari i uttalelsen, som ble spilt inn lørdag.