ISW: Jevgenij Prigozjin ville straffeforfølge Russlands forsvarsminister

Den avdøde lederen av Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, rettet mye kritikk mot den russiske krigføringen i Ukraina før han døde.
Den avdøde lederen av Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, rettet mye kritikk mot den russiske krigføringen i Ukraina før han døde.  Foto: AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før sin dramatiske død, skal den tidligere lederen av Wagner-gruppen ha stevnet Russlands forsvarsminister og landets forsvarssjef. 

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den amerikanske tankesmia Institute for the Study of War (ISW) skriver at den russiske advokaten Kirill Katsjur skal ha publisert en stevning fra tidligere Wagner -lederen Jevgenij Prigozjin på Telegram.

Prigozjin ønsket at Russlands forsvarsminister Sergej Sjojgu og forsvarssjef Valerij Gerasimov skulle straffeforfølges for «folkemord mot den russiske befolkningen» og «mord på titusenvis av russiske borgere».

Se video: Her går Prigozjins fly i bakken

– Gjorde en stor feil

Prigozjin var svært kritisk til den russiske forsvarsledelsen og krigføringen i Ukraina før han døde.

Advokat Katsjur lever i dag i eksil og er etterlyst av russisk politi. Han ble dømt in absentia før underslag og korrupsjon i 2022, ifølge ISW.

– Prigozjin gjorde en stor feil: han stolte for mye på folk som Vladimir Putin og Sergej Lavrov (Russlands utenriksminister, journ.anm.), skriver han på Telegram.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stevningen skal ha blitt levert i dagene før Wagner-opprøret i Russland i juni.

Døde i flystyrt

Etter å ha inntatt de russiske militærbasene i Rostov og Kursk 23. juni satte flere hundre Wagner-krigere kursen mot Moskva, men offensiven ble stanset før den nådde den russiske hovedstaden.

Belarus' president Aleksandr Lukasjenko forhandlet fram en løsning der Prigozjin og hans folk fikk opphold i Belarus mot å stanse marsjen mot Moskva.

Soldater fra leiesoldatfirmaet Wagner inntok byen Rostov under opprøret. Foto: AP / NTB
Soldater fra leiesoldatfirmaet Wagner inntok byen Rostov under opprøret. Foto: AP / NTB

Prigozjin ble etter kuppforsøket først omtalt som en forræder av Russlands president Vladimir Putin, som kalte opprøret en kniv i ryggen.

Men han ble siden tatt imot av Putin til samtaler i Kreml, og han ble også observert under et russisk-afrikansk toppmøte i St. Petersburg.

Prigozjin døde i en flystyrt utenfor Moskva i slutten av august. Russiske myndigheter har avvist påstander om at de forårsaket flystyrten.