Prigozjin-allierte advarer Putin – foreslår ny marsj mot Moskva

Kombinasjonsfoto av Vladimir Putin og Jevgenij Prigozjin. Illustrasjonsfoto.
Kombinasjonsfoto av Vladimir Putin og Jevgenij Prigozjin. Illustrasjonsfoto.  Foto: Gavriil Grigorov / Sergei Ilnitsky / Sputnik / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Allierte av den avdøde lederen for Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin, kritiserer Putin. De oppfordrer til en ny marsj mot Moskva og advarer om at hans nylige uttalelser om Prigozjins død gjør situasjonen «verre».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forholdet mellom Russland og Wagner-gruppen , en paramilitær organisasjon som i månedsvis kjempet sammen med president Vladimir Putins tropper i krigen i Ukraina , ble forverret etter at organisasjonen i slutten av juni forsøkte å gjøre mytteri mot Moskva på grunn av den stillestående invasjonen.

Opprørsforsøket mislyktes til slutt, og organisasjonen ble forvist til nabolandet Belarus . Prigozjin døde senere i en flyulykke, noe som videre anstrengte forholdet mellom de to tidligere allierte.

Her kan du lese alt om krigen i Ukraina!

Se video: Latterliggjør Putins feiring:

Spekulasjon

Putin skal ha gjort Prigozjins allierte rasende etter å ha spekulert i årsaken til flystyrten som tok livet av grunnleggeren av Wagner-gruppen i august, skriver Newsweek.

Under en pressekonferanse spekulerte den russiske lederen i om ofrene var påvirket av rusmidler da ulykken inntraff, selv om det ikke finnes bevis for at det var narkotika eller alkohol om bord i flyet på det tidspunktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessverre ble det ikke gjort noen undersøkelser for å fastslå om det var alkohol eller narkotika i blodet til ofrene. Selv om vi vet at etter de godt kjente hendelsene i selskapet i St. Petersburg fant den russiske sikkerhetstjenesten ikke bare 10 milliarder rubler i kontanter, men også 5 kg kokain, sa Putin med henvisning til den offentlige razziaen i Prigozjins bolig i juli.

«Etter min mening burde denne undersøkelsen ha blitt gjennomført», fortsatte han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I etterkant av uttalelsen fordømte den Wagner-tilknyttede Telegram-kanalen «Grey Zone» Putin og skrev at den russiske presidentens kommentar til saken «kommer bare til å gjøre ting verre».

«De injiserer seg selv med narkotika og eksploderer i luften. Og da tar vi ikke engang hensyn til at pakkene som ble funnet, inneholdt pulver som simulerte narkotiske stoffer, og at det til og med ble returnert av FSB-offiserer etter undersøkelsen», heter det i innlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«En farse»

I innlegget står det også at narkotikaen som ble funnet i huset, ble brukt av Wagner-gruppens «hemmelige» etterretningstjeneste, og at kontantene skulle ha blitt brukt til å betale lønninger.

I mellomtiden rapporterer det uavhengige russiske nyhetsbyrået Agentstvo på Telegram om flere innlegg i sosiale medier fra slektninger til Wagner-medlemmer, som stiller seg uforstående til Putins forklaring på Prigozjins død.

«Jeg vet ikke selv. Marsjer igjen og endelig», skriver en ikke-identifisert bruker på sosiale medier.

«Dette er fullstendig tull, Vova (Putin jour.anm), selvfølgelig, først var han ikke sikker på om de var på flyet. Nå er de narkomane», står det i et annet innlegg.

En annen skriver: «La meg minne deg på at to helter av Russland døde i denne flyulykken. Vel, hvor mange har glemt, og klager ikke. Versjonen om selvdestruksjon er en vits og en farse».