Ukraina sparker viseforsvarsminister og fem andre viseministre

Den ukrainske viseforsvarsministeren Hanna Maljar.
Den ukrainske viseforsvarsministeren Hanna Maljar. Foto: Sergei Supinsky / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ukrainske viseforsvarsministeren Hanna Maljar og fem andre viseministre får sparken, kunngjør landets myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maljar får sparken få dager etter at hun måtte trekke en påstand om at ukrainske styrker hadde gjenerobret en landsby ved den russisk-okkuperte byen Bakhmut. Soldatene ved fronten reagerte kraftig på uttalelsen fordi de mente Maljars uttalelse kunne sette livene deres i fare.

Den ukrainske regjeringen oppga mandag ingen grunn for at hun og fem andre viseministre blir avskjediget.

Maljar har pleid å komme med jevnlige oppdateringer om krigen. Så sent som mandag oppga hun at ukrainske soldater har gjenerobret et område på 2 kvadratkilometer øst i landet den siste uken, blant annet landsbyen som hun tidligere måtte trekke opplysninger om.

Tidligere i september fikk Ukraina også en ny forsvarsminister, Rustem Umerov. Han erstattet Oleksij Reznikov, som ble utnevnt til forsvarsminister tre måneder før den russiske invasjonen.

Ministerbyttet omtales som den største endringen i Ukrainas forsvarsledelse siden den russiske invasjonen. Utskiftningen skjedde midt i den ukrainske motoffensiven, som inntil nå kun har ført til enkelte gjenerobringer øst og sør i landet, men ikke til noen stor framrykking.