Khartoum sentrum i flammer

Artikkelen fortsetter under annonsen

En 18 etasjers høyblokk og andre landemerker står i full fyr i Sudans hovedstad Khartoum, mens kampene raser mellom regjeringshæren og RSF-militsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyblokka tilhører oljeselskapet The Greater Nile Petroleum Oil Company og ligger i sentrum av byen. Det er en av de høyeste bygningene i millionbyen og et kjent landemerke med sine glassfasader.

Videoklipp på nettet viser hvordan tykk, svart røyk stiger opp fra den utbrente bygningen.

– Kampene skjer nå, rundt hærens hovedkvarter, med ulike former for våpen, sier øyenvitner til nyhetsbyrået AFP søndag.

Flere andre bygninger står også i brann i Khartoum, deriblant justisdepartementet Det viser bilder i sosiale medier som er verifisert av nyhetsbyrået.

Skal være de verste kampene hittil

Maktkampen mellom regjeringshæren i Sudan og deres tidligere allierte i den halvmilitære RSF-militsen, brøt ut i full krig i vår. En innbygger beskriver helgens kamper i hovedstaden som «de mest voldelige siden krigen begynte».

Kampene har omgjort Khartoum til en krigssone. RSF har tatt kontroll over mesteparten av hovedstadsområdet med sine bakkestyrker, tatt seg inn i bolighus og omgjort dem til baser.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men regjeringshæren har tyngre artilleri og kampfly og har svart med å bombe boligområder.

Millioner på flukt

44 år gamle Nawal Mohammed forteller at søndagens eksplosjoner fikk dører og vinduer til å riste, selv om familien bor minst 3 kilometer fra de nærmeste kampene.

Det blir søndag også meldt om kamper i byen El-Obeid, som ligger 35 mil sør for Khartoum.

Kampene i Sudan har på fem måneder drevet fem millioner mennesker på flukt, hvorav 2,8 millioner bare fra hovedstadsområdet, ifølge FN.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Millioner av innbyggere som enten ikke kan eller ikke vil flykte, er igjen i Khartoum, der det er mangel på mat, vann og strøm.

– Smertefullt

Sudan War Monitor, som følger med på kampene, sier RSF angrep områder som kontrolleres av regjeringshæren lørdag, deriblant et kontorbygg tilhørende justisdepartementet. Angrepene fortsatte søndag.

Skyskraperen som søndag sto i full fyr i Khartoum, tilhører et oljeselskap og ligger like ved elva Nilen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er virkelig smertefullt, sier Tagreed Abdin, bygningens arkitekt, i sosiale medier søndag ifølge BBC.

Det er uklart hva som startet brannen, og det er ikke kommet meldinger om døde eller skadde som følge av brannen.

– Titalls drepte

Men kampene har krevd titalls sivile menneskeliv siden fredag, ifølge en gruppe prodemokratiske advokater.

– Vi jobber med å avklare antallet sivile ofre, sier gruppen, som beskriver kamphandlingene som «vilkårlige angrep» og «forakt for folkeretten».

Siden kampene i Sudan brøt ut 15. april er rundt 7.500 mennesker drept, ifølge ACLED-prosjektet. Men både sivile og hjelpearbeidere har advart om at det reelle tallet er langt høyere, ettersom mange av de sårede og drepte aldri kommer fram til sykehus eller likhus.

Før krigen var Sudan blant verdens fattigste land, men nå er befolkningen kastet ut i en voldsom humanitær krise. Over halvparten av befolkningen trenger akutt humanitær hjelp, ifølge FN, og seks millioner mennesker står på randen av hungersnød.

80 prosent av landets sykehus er ødelagt.