Macron: Frankrikes ambassadør holdes som gissel i Niger

Frankrikes president Emmanuel Macron sier den franske ambassadøren og andre ambassadeansatte i Niger blir holdt som gisler av militærjuntaen i landet.
Frankrikes president Emmanuel Macron sier den franske ambassadøren og andre ambassadeansatte i Niger blir holdt som gisler av militærjuntaen i landet. Foto: Torstein Bøe / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frankrikes ambassadør i Niger holdes som gissel i ambassaden i det vestafrikanske landet sammen med andre ansatte, ifølge president Emmanuel Macron.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Akkurat nå har vi en ambassadør og flere diplomater som bokstavelig talt blir holdt som gisler ved den franske ambassaden i Niger, og matleveranser forhindres. De spiser feltrasjoner, sier Macron på en pressekonferanse i Burgund fredag kveld.

Ifølge Macron kan ikke ambassadøren gå ut fra ambassaden.

– Han er en persona non grata og blir nektet mat, sier han.

Nektet å etterkomme krav

Franske myndigheter har nektet å anerkjenne militærjuntaen i Niger som landets ledere. Kuppmakerne krevde i august at den franske ambassadøren måtte forlate landet, et krav Macron har nektet å etterkomme. EU har støttet Frankrikes beslutning og omtaler kuppmakernes krav som «en provokasjon».

På spørsmål fra nyhetsbyrået AFP om statsministeren vurderer å hente hjem ambassadøren nå som han sitter fanget i ambassaden, svarer Macron:

– Jeg gjør det vi er enige med president Bazoum om fordi det er han som har den legitime autoriteten i Niger, og jeg snakker med ham hver dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dårlig stemning

Fredag beordret også militærjuntaen i Burkina Faso, som er naboland med Niger, forsvarsattacheen ved den franske ambassaden til å forlate landet på grunn av «statsfiendtlig virksomhet».

Utvisningene er nok et uttrykk for det stadig mer tilspissede forholdet mellom Burkina Faso og Niger og deres tidligere koloniherre Frankrike.

Frankrike har rundt 1500 soldater stasjonert i Niger. De deltar i militæroperasjoner mot ytterliggående islamistopprørere i Vest-Afrika. Landet har også betydelige økonomiske interesser i Niger og importerer store mengder uran derfra.