Ukrainas tidligere forsvarsminister advarer mot forhandlinger med Russland

Ukrainas tidligere forsvarsminister Oleksij Reznikov advarer Vesten.
Ukrainas tidligere forsvarsminister Oleksij Reznikov advarer Vesten. Foto: Sergej Chuzavkov / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet fra historien at dette ikke stoppet Hitler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukrainas tidligere forsvarsminister Oleksij Reznikov advarer Vesten om at forhandlinger med Russland ikke vil skape fred i det krigsherjede landet. Han er sikker på at Russlands president Vladimir Putin har bestemt seg for å utslette Ukraina som nasjon og gjøre ukrainere til russiske borgere uansett.

– Russland krever anerkjennelse av de okkuperte områdene i Ukraina som sitt territorium for å ende krigen. Det er åpenbart at de bare vil kjøpe seg litt tid, omgruppere og løse «det ukrainske problemet» ved å bruke nye ressurser, skriver Reznikov i The Guardian.

Her kan du lese mer om krigen i Ukraina!

Drar paralleller til andre verdenskrig

Reznikov sammenligner kravet om at Ukraina skal oppgi territorier til Russland med Nazi-Tysklands anneksjon av Sudetenland i det daværende Tsjekkoslovakia i 1938. Storbritannia og Frankrik tillot overføringen av landområdet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet fra historien at dette ikke stoppet Hitler. Snart hadde det tredje riket full kontroll over det som var igjen av Tsjekkoslovakia, inkludert landets militære ressurser. Putins handlinger følger et lignende mønster», skriver Reznikov.

Reznikov er tydelig på hva han regner som en seier for Ukraina; full tilbaketrekning av russiske styrker, gjenopprettelse av grensen mellom Ukraina og Russland fra 1991 og straffeforfølgelse av krigsforbrytere.

Se video: – Slutten på strandsesongen ble spektakulær for russerne

– Vil bare øke Kremls ambisjoner

Reznikov kommer advarer Nato og Øst-Europa om at den blodige krigen ikke vil stoppe i Ukraina og Russlands og landets president Vladimir Putin ikke utfordres utenifra.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å la Russland få kontroll over Ukrainas ressurser vil bare øke Kremls ambisjoner og føre til en ny storkrig i Øst-Europa, som uunngåelig vil involvere Nato med alle risikoen som følger med, skriver Reznikov i innlegget i The Guardian.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble sparket

Forrige helg ble det klart at Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj ville fjerne Reznikov som Ukrainas forsvarsminister. Posten ble overlatt til 41 år gamle Rustem Umerov. Umerovs foreldre fra Krimhalvøya og tilhører tatar-befolkningen, en muslimsk minoritet som lenge har vært undertrykt av Russland.

Da president Zelenskyj lanserte den nye forsvarsministeren understreket han viktigheten av å finne nye tilnærminger som følge av den russiske invasjonen.