Polen kan snart ha Europas sterkeste hær
– Vi ønsker fred, og da må vi være forberedt på krig.
Dersom statsminister Mateusz Morawieckis plan går i oppfyllelse, så kan Polen bli en ny militær supermakt i Europa. Det melder Euronews.
I forbindelse med valget i landet i oktober har statsministerens parti, Lov og orden-partiet (PiS) lovet at landet i løpet av to år vil ha den sterkeste hæren i Europa. Dette skal de få til gjennom modernisering av eksisterende utstyr og en massiv forsterkning av troppene.
Etter Russlands fullskalainvasjon i nabolandet Ukraina i februar i fjor har forsvaret blitt det viktigste temaet i Polen. Selv med Nato i ryggen frykter landet å bli dratt inn i konflikten.
– Den polske hæren må være så sterk at den ikke trenger å kjempe takket være størrelsen alene, sa Morawiecki under en tale i forbindelse med årsmarkeringen av frigjøringen fra Sovjetunionen i november i fjor.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Vi ønsker fred og om vi ønsker det, så må vi være forberedt på krig. Og i forbindelse med det styrker i den polske hæren i kontrast til de som styrte landet i 2015, sa forsvarsminister Mariusz Błaszczak.
Se video: – Slutten på strandsesongen ble spektakulær for russerne
Høyt oppe på militærmakt-liste
Euronews har sett nærmere på hvor realistisk denne påstanden er å gjennomføre for landet. Ifølge Global Firepowers rangering av militær styrke, er de sterkeste militærmaktene i Europa først soleklart Russland deretter Storbritannia, Frankrike og Italia.
Ut over de fire, er det kun Ukraina og Tyrkia som får bedre karakterer enn Polen ut i fra formelen Global Firepower bruker.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsen– Polen er i en overgangsfase og har bestilt hundrevis av amerikanske, tyske og sørkoreanske kjøretøy. De har også utvidet sine forsvarsbudsjetter til over 3 prosent av bruttonasjonalprodukt (BNP), sier militæranalytiker Frank Ledwidge til Euronews.
Artikkelen fortsetter under annonsen(Artikkelen fortsetter under bildet).
Dobbelte av Natos mål i 2024
President Andrzej Duda sier at Polen i 2024 skal bruke over 4 prosent av BNP på forsvar og visestatsminister Jarosław Kaczyński ønsker at dette skal økes til 5 prosent i løpet av det neste tiåret.
Nato har satt som mål at deres medlemsland skal bruke minst 2 prosent av GDP på forsvar. I tillegg til Polen var det seks andre Nato-land som nådde 2-prosentmålet i fjor. Norge var ikke blant dem.
Polen har også satt seg som mål om å rekruttere 150.000 soldater i løpet av det neste tiåret, noe som vil øke den totale styrken til 300.000 soldater, inkludert reservister og grensevakter innen 2035. Med disse troppene ønsker Polen å etablere seks væpnede divisjoner. Til sammenligning har Frankrike og Tyskland to divisjoner hver, mens Storbritannia kun har én ifølge Euronews.
Artikkelen fortsetter under annonsenAv utstyr har landet bestilt over tusen nye stridsvogner og 600 annet artilleriutstyr.
«Når alt dette bestilte utstyret skal være på plass, vil Polen ha en slagkraft som er større enn Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia til sammen», skriver Euronews.
Kan utvilsom få Natos sterkeste hær i Europa
Norske Kongsberg Gruppen kunngjorde tirsdag at de har inngått en stor avtale med Polen om leveranser av kystforsvarssystemer for 16 milliarder kroner. Enkeltkontrakten er den største i selskapets historie.
Artikkelen fortsetter under annonsen– Med disse ordrene er det ingen tvil om at Polen kan få Europas sterkeste hær, sier Ledwidge. Han sier at landet har gått så hardt ut med ordre at man ikke kan avskrive det som kun et valgløfte.
– Er det et valgløfte? Kanskje, men de vil bli sittende igjen med fryktelig mye egg i ansiktet om de ikke følger opp og gjennomfører disse ordrene og jeg vil forvente at det også vil føre med seg en haug kontraktuelle problemer også, sier militæranalytikeren.
Artikkelen fortsetter under annonsenKan koste Polen dyrt
Han og andre eksperter retter likevel pekefingeren mot kostnaden for disse enorme ordrene.
«Det virker svært sannsynlig at en så storskala-ordre i stor grad er drevet av politisk populisme for å få popularitet her og nå i stedet for å være en virkelig, omfattende og vell gjennomtenkt plan for harmonisk styrke de væpnede styrkene» skrev den polske militæreksperten Robert Czulda i en analyse i tankesmien The Casimir Pulaski foundation tidligere i år.
«Polen burde sikre at disse anskaffelsesprogrammene er bærekraftige og at de har råd også på lang sikt. Landet bør unngå risikoen for overforbruk. Den risikoen virker nå veldig høy», skrev han videre.
– En del av Natos bolverk
Ledwidge sier at dersom ordrene gjennomføres så vil Polen være mer enn kapabel til å forsvare eget territorium og de baltiske naboene.
– Insentivet for å gjennomføre dette er både politiske og strategiske. Polen trenger å ha en veldig sterk hær for det har blitt en del av «bolverket» i Nato, utdyper han og sier at det er svært sannsynlig at Polen da vil være den største eller nest største kontinentale europeiske makten etter Frankrike.
Om Polen får en så sterk posisjon i Nato og Europa, må land som Storbritannia og Frankrike vurdere om det i det hele tatt er verdt å prioritere å ha bakkestyrker som sin militære prioritet, mener han.