Vestlige tjenestemenn: Russland har tapt

Vladimir Putins regime beskrives som «en redusert makt som ikke har nådd sine mål.»
Vladimir Putins regime beskrives som «en redusert makt som ikke har nådd sine mål.» Foto: Sputnik / Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at Putin har kastet inn hundretusenvis av reservister, og tømt lagrene for tanks, artilleri og ammunisjon, så klarer ikke den russiske hæren å hindre Ukraina i å rykke frem og ta tilbake land.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når det gjelder krigen og hva Russland var ute etter å oppnå, har Russland tapt. Russland er en redusert makt og er på en nedadgående bane.

Det sier en ikke navngitt vestlig tjenestemann til CNN. Putins regime beskrives som «en redusert makt som ikke har nådd sine mål.»

Les alt om krigen i Ukraina

Da ordren om å invadere ble gitt i februar i fjor, var Putins mål å erobre store landområder og legge under seg Ukraina. Den planen gikk som kjent i vasken, men hundretusenvis av russiske soldater står fortsatt på ukrainsk territorium.

– Det er galskap

Selv om offensiven og gjenerobringen går langsommere enn enkelte hadde forventet og håpet på, gitt de enorme vestlige leveransene av våpen og ammunisjon, så anses Russland likevel som den tapende part av eksperter.

– Denne forestillingen om at Russland på en eller annen måte kan vinne selv om det beholder territoriet det har, og det er seier, er galskap når Russland har styrket Nato med land som Finland og Sverige. Ukraina er på vei til å bli med Nato, og kan potensielt å bli med i EU, påpeker en tjenestemann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Gambler med at Trump vinner neste valg»

Samtidig har krigen utviklet seg til å bli en stillingskrig og utmattelsekamp. Flere vestlige eksperter tror krigen blir langvarig. Spørsmålet er hvor lenge Vesten vil holde ut, og om politiske endringer i vestlige land kan gå i Putins favør.

(Artikkelen fortsetter under video)

Video: – Slutten på strandsesongen ble spektakulær for russerne

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette kan bli en veldig lang kamp om territorium. Jeg tror at hvis du er Putin, gambler du i utgangspunktet med at Donald Trump vinner neste valg, og det er en ganske lang fase. Det er langt unna. I mellomtiden ville Prigozjin-opprøret ikke ha skjedd hvis krigen gikk bra i Ukraina, sier en annen tjenestemann.

«Dette vil være slutten for Putin»

Ukraina er nå på offensiven i retning Melitopol. Men først må flere mindre byer erobres, som det strategiske knutepunktet Tokmak.

Russiske fly fortsetter å bombardere bakre posisjoner, og artilleri, og det pøses på med stadig nye reserver, og tropper omgrupperes fra andre deler av fronten. Samtidig sendes droner på begge sider av frontlinjen døgnet rundt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge sjefen for 47. brigades rekognoseringsenhet gjenerobret ukrainske styrker Robotyne til en veldig høy pris. Men erobringen åpner også portene til Tokmak.

«Da vil veien til Azovhavet være åpen. Etter min personlige mening vil dette være slutten. For hvis vi når Azovhavet, vil både Krim og grupperingen av tropper i Kherson og Zaporizhjia bli omringet, og dette vil være slutten for Putin».