Åpen for alle - alltid

Japansk fartøy på vei til månen

En HII-A rakett ble skutt opp fra Tanegashima-romsenteret i Kagoshima sørvest i Japan torsdag morgen. Foto: Kyodo News / AP / NTB
En HII-A rakett ble skutt opp fra Tanegashima-romsenteret i Kagoshima sørvest i Japan torsdag morgen. Foto: Kyodo News / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter tre forsinkelser har det nå lykkes Japan å sende opp en rakett som frakter med seg et fartøy som skal lande på månens overflate.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Raketten ble skutt opp fra Tanegashima-romsenteret sørvest i Japan klokken 8.42 torsdag morgen lokal tid etter tre utsettelser på én uke i forrige uke, da oppskytingen skulle ha skjedd.

Torsdagens oppskyting gikk etter planen, opplyser det japanske romfartsbyrået JAXA.

Raketten, av typen H2-A, fraktet med seg det lille månelandingsfartøyet Smart Lander for Investigating Moon (SLIM), som skal lande på månen på nyåret. Fartøyet går under kallenavnet «måne-skarpskytter» på grunn av dets eksperimentelle presisjonsteknologi for landing. JAXA håper at teknologien kan danne grunnlag for fremtidige månefartøy og landing av fartøy på andre planeter.

Landinger på månen i dag pleier å variere med en presisjon på 10 kilometer eller mer, mens dette fartøyet skal ha en nøyaktighet på 100 meter fra det tiltenkte målet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Raketten hadde også med seg en satellitt med et røntgenteleskop som skal gå i bane rundt vår planet for å måle hastighet og sammensetning i materiale som ligger mellom galakser. Opplysningene skal være til hjelp for å studere hvordan objekter i rommet er dannet og forhåpentligvis kunne gi en forklaring på hvordan universet er skapt, opplyser JAXA.

I forrige måned landet India fartøyet Chandrayaan-3 landet mykt og kontrollert nær månens sørpol. Dermed ble India det fjerde landet i verden – etter USA, Russland og Kina – som har landet på månen.