USA «dypt bekymret» over situasjonen i Gabon

General Brice Clothaire Oligui Nguema ble båret på gullstol av tilhengere i Gabons hovedstad Libreville onsdag, etter at de militære i landet hevdet å ha grepet makten i et kupp.
General Brice Clothaire Oligui Nguema ble båret på gullstol av tilhengere i Gabons hovedstad Libreville onsdag, etter at de militære i landet hevdet å ha grepet makten i et kupp.  Foto: Gabon24 / AP / NTB / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA er dypt bekymret over situasjonen i det oljerike vestafrikanske landet Gabon, der de militære onsdag kunngjorde at de hadde grepet makten i et kupp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi støtter alle mennesker i regionen, også innbyggerne i Gabon, og deres krav om demokrati, sier en talsmann for president Joe Bidens nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby.

Militære ledere kunngjorde onsdag morgen at de hadde tatt makten, annullert helgens valg og satt president Ali Bongo og hans familie i husarrest.

Bongos parti har styrt landet siden det ble selvstendig i 1960. Faren Omar Bongo var president i nesten 42 år fram til sin død i 2009, da sønnen tok over.

Militærkuppet i Gabon er det åttende i Vest- og Sentral-Afrika siden 2020.

– Det er for tidlig å kalle dette en trend, sier Kirby.

– USA vil fortsatt legge vekt på å fremme demokrati i Afrika, sier han.