Canada advarer LHBT+-personer om reiser til USA

Canada råder LHBT+-personer i landet om å sjekke hvordan de kan bli påvirket av nylig innførte lover i enkelte amerikanske delstater før de reiser til USA.

En person veiver transflagget under pride-paraden i Vancouver tidligere i august. Canadiske myndigheter ber i oppdaterte reiseråd for USA LHBT+-personer i Canada om å sjekke om nyere lovgivning flere steder i USA vil påvirke dem. Foto: Ethan Cairns / The Canadian Press via AP / NTB
En person veiver transflagget under pride-paraden i Vancouver tidligere i august. Canadiske myndigheter ber i oppdaterte reiseråd for USA LHBT+-personer i Canada om å sjekke om nyere lovgivning flere steder i USA vil påvirke dem. Foto: Ethan Cairns / The Canadian Press via AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det var 30 ganger så mange anti-LHBT+-demonstrasjoner i USA i fjor som i 2017, ifølge Reuters. Samtidig er retorikken blitt skarpere, og flere delstater har innført lover som sikter seg inn på LHBT+-miljøet.

De canadiske reiserådene presiserer ikke hvilke delstater det er snakk om. USAs utenriksdepartement sier i en uttalelse at USA er forpliktet til å «fremme toleranse, inkludering, rettferd og verdighet», og også å jobbe for LHBT+-folks rettigheter.

På spørsmål om hvorfor reiserådene er oppdatert, svarer Canadas visestatsminister Chrystia Freeland at regjeringen har ansatt eksperter som «følger nøye med rundt om i verden og vurderer hvorvidt det er særlige farer for visse grupper canadiere».

Hun vil ikke svare på om Biden-administrasjonen ble kontaktet før rådene ble oppdatert.

USA er canadiernes fremste turistdestinasjon. Bare i juni ble det foretatt rundt 2,8 millioner reiser til nabolandet i sør. Rundt 1 millioner mennesker, 4 prosent av landets befolkning over 15 år, er lesbiske, homofile, biseksuelle eller har en annen legning enn heterofili, ifølge offisielle tall.