Mulig nytt gravfunn ved tidligere internatskole i Canada

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et urfolkssamfunn vest i Canada har funnet det de tror kan være nesten 100 umerkede graver nær en tidligere internatskole.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden 2021 har urfolksgrupper rundt om i landet funnet mer enn 1300 umerkede graver ved de tidligere internatskolene, der urfolksbarn i mer enn 10 år ble tvangsassimilert og påtvunget katolsk tro av canadiske myndigheter.

– Det vi fant, var hjerteskjærende og fryktelig, sa Jenny Wolverine, som leder urfolksgruppa English River First Nation, på en pressekonferanse tirsdag.

– Til nå har vi funnet 93 mulige umerkede graver, 79 barn og 14 spedbarn. For å være tydelig: Dette er ikke et endelig tall, la hun til.

Funnene er gjort ved det som tidligere var internatskolen Beauval Indian i Saskatchewan-provinsen. Ifølge University of Regina, som ligger i provinsen, ble internatskolen revet av tidligere studenter etter at den ble stengt i 1995.

Mellom slutten av 1800-tallet og fram til midten av 1990-tallet ble rundt 150.000 barn fra canadiske urfolksgrupper tvangsinnkvartert i 139 internatskoler, der de ble separert fra familien, sitt språk og sin kultur.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skolene ble drevet av canadiske myndigheter og Den katolske kirken, med uttalt mål om å «drepe indianeren» i barnets hjerte. Pave Frans beklaget på vegne av kirken til en urfolksdelegasjon i Vatikanet i april 2022. Den canadiske regjeringen beklaget for første gang i 2008. En nasjonal sannhets- og forsoningskommisjon beskrev i 2015 praksisen som et «kulturelt folkemord».