Japan: – Kjølevannet fra Fukushima er ikke radioaktivt

Japan sier det ikke er funnet radioaktivitet i kjølevannet som pumpes ut fra kjernekraftverket Fukushima. Arkivfoto: Kyodo News / AP / NTB
Japan sier det ikke er funnet radioaktivitet i kjølevannet som pumpes ut fra kjernekraftverket Fukushima. Arkivfoto: Kyodo News / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke funnet radioaktivitet i kjølevann som er sluppet ut fra kjernekraftverket i Fukushima, opplyser Japans miljødepartement.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementet viser til prøver tatt elleve forskjellige steder rundt kraftverket. Konsentrasjonen av radioaktivt tritium i havvannet rundt Fukushima er under grensen for det som er målbart, opplyser myndighetene.

Torsdag begynte utslippet av vann som er brukt til å kjøle ned kraftverket, som ble ødelagt av et jordskjelv og en påfølgende tsunami i 2011. Flere naboland, blant dem Kina, reagerer på at vannet skal pumpes ut i Stillehavet.

Utslippene kommer fordi Japan har gått tom for plass til å lagre kjølevannet. De neste 30 årene skal landet kvitte seg med 1,3 millioner tonn renset kjølevann. Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) sier kjølevannet ikke utgjør noen trussel mot mennesker eller miljøet når det slippes ut i Stillehavet.