Tre piloter i Ukrainas flyvåpen omkom da to fly kolliderte under øvelse

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre ukrainske flygere mistet livet da to L-39-fly kolliderte i lufta under en øvelse sentralt i Ukraina, opplyser det ukrainske flyvåpenet lørdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kollisjonen skjedde fredag i fylket Zjytomyr, som ligger vest for Ukrainas hovedstad Kyiv.

– Vi kondolerer til ofrenes familier. Dette er et smertefullt og uopprettelig tap for oss alle, skriver flyvåpenet på Telegram.

Omstendighetene rundt kollisjonen skal etterforskes, tilføyer flyvåpenet.

Tapet av de tre flygerne skjer mens Ukraina er i ferd med å ta fatt på en stor innsats for raskt å lære opp sine piloter til å bruke USA-produserte kampfly i kampen mot den russiske invasjonsmakten.

Vestlige allierte har gitt løfter om at Ukraina skal få opptil 61 USA-produserte F-16-kampfly rundt årsskiftet, forutsatt at opplæringen er fullført. Norge er blant landene som har lovet å bidra med både fly og opplæring.

En av de tre mennene som omkom, var den unge flygeren Andrij Pilsjtsjykov, også kjent som «Juice», opplyser flyvåpenet. Han har gitt en rekke intervjuer til internasjonale medier.

– Han viet sitt korte, men svært strålende liv til kampflygning, og han drømte om F-16-fly i den ukrainske himmelen, sier flyvåpenets talsperson Jurij Ignat.

Også president Volodymyr Zelenskyj kondolerer til flygernes familier.

– Ukraina vil aldri glemme noen som forsvarte Ukrainas frie himmel, sier presidenten.