Alabama vil henrette dødsdømte med nitrogen

Kenneth Smith kan bli den første dødsdømte i USA som blir henrettet med nitrogengass.
Kenneth Smith kan bli den første dødsdømte i USA som blir henrettet med nitrogengass. Foto: Alabamas fengselsvesen / AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alabamas riksadvokat sier delstaten ønsker å bli den første som bruker nitrogengass til en henrettelse. Døden skjer da ved kvelning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Riksadvokaten har bedt delstatens høyesterett om å fastsette en dato for å henrette Kenneth Smith med nitrogen. Den dødsdømte blir tvunget til å puste inn ren nitrogen. Uten oksygen vil fangen miste bevisstheten og dø.

Smith, som er dømt til døden for leiemord på kona til en predikant i 1988, skulle etter planen blitt henrettet med giftsprøyte i fjor. Fullbyrdingen av dødsdommen ble utsatt på grunn av problemer med det intravenøse utstyret.

Smith og flere andre innsatte i Alabama har forsøkt å unngå henrettelse med giftsprøyte og krevd å heller bli henrettet med nitrogen.

Her kan du lese mer om USA!

Alabama har i flere år sagt at de har jobbet for å utvikle dette som henrettelsesmetode. Den ble godkjent i delstaten i 2018, men har ikke vært brukt. Også Oklahoma og Mississippi har godkjent metoden, men den er ikke tatt i bruk noe sted ennå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritikere sier bruken av en slik uprøvd metode er å eksperimentere med mennesker.

Begjæringen til Alabamas høyesterett inneholder ingen detaljer om hvordan en henrettelse med nitrogen skal gjennomføres. Nyheten om at delstaten vil begynne å bruke metoden er ventet å utløse flere rettsrunder om hvorvidt den er i tråd med grunnloven.

Se video: Biden fikk massiv kritikk