Tog er dobbelt så dyrt som fly i Europa, ifølge Greenpeace

I Norge er det i snitt 35 prosent dyrere å ta toget enn å fly, ifølge Greenpeace. Foto: Vidar Ruud / NTB
I Norge er det i snitt 35 prosent dyrere å ta toget enn å fly, ifølge Greenpeace. Foto: Vidar Ruud / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tog er dobbelt så dyrt som fly i Europa, viser en rapport fra organisasjonen Greenpeace. I Norge er tog 35 prosent dyrere enn fly, ifølge rapporten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Greenpeace har sammenlignet prisene på tog og fly på 112 ruter i Europa, og i snitt må togreisende punge ut med dobbelt som mye som flyreisende.

På 23 av de 112 rutene er tog nesten alltid billigere enn fly. Greenpeace har undersøkt sju togreiser i og til Norge, der det er billigere med tog på to av rutene. Det er mellom Trondheim-Oslo og Narvik-Stockholm, hvor det ikke er noe direktefly for sistnevnte rute.

– Norge har en ekstremt lang vei å gå når det gjelder å gjøre tog mer konkurransedyktig mot fly. Noen av de mest trafikkerte flyrutene i Europa er i Norge, på strekninger hvor det finnes tog. Her må prisene på toget ned, reisetiden må reduseres og tilbudet må styrkes, for eksempel i form av flere senger på nattogene, sier fagrådgiver Halvard Raavand i Greenpeace Norge.

London-Barcelona dyrest

Det største spriket i billettpriser i Europa er mellom London og Barcelona. Der koster det opptil 30 ganger så mye å reise på togskinner som i lufta.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge organisasjonen har det aldri før vært like mye flytrafikk i Europa som nå. I løpet av det siste tiåret har flyreiser vært den raskest voksende kilde til klimagassutslipp i Europa, med 29 prosent økning mellom 2009 og 2019 i EU, ifølge rapporten.

Greenpeace hevder at et urettferdig avgiftssystem favoriserer flyreiser der flyselskaper ikke betaler avgift på flybensin eller moms på internasjonale flyreiser. Imidlertid må jernbaneselskaper betale energiskatter, moms og høye avgifter på bruk av jernbaneskinner i de fleste land, skriver organisasjonen.

– Tvinger folk til å fly

De trekker også fram at det er vesentlig dyrere med tog når flere togselskaper er involvert i reisen.

– Mens varmerekorder brytes og mennesker lider av klimakrisens konsekvenser, subsidieres den mest klimafiendtlige reisemåten. I ytterste konsekvens tvinger det folk til å fly, da mange ikke har råd til å velge de miljøvennlige alternativene. Det må ta slutt, og politikerne må nå ta i bruk de virkemidlene de har til å stoppe dette, sier Raavand.