Ny natt med uro i Frankrike – Macron varsler nytt krisemøte

For tredje natt på rad har det vært voldsomme opptøyer i Frankrike etter at en 17 år gammel gutt ble drept av politiet. Her fra Paris-forstaden Nanterre, der tenåringen ble skutt. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB
For tredje natt på rad har det vært voldsomme opptøyer i Frankrike etter at en 17 år gammel gutt ble drept av politiet. Her fra Paris-forstaden Nanterre, der tenåringen ble skutt. Foto: Aurelien Morissard / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Emmanuel Macron varsler nytt krisemøte etter en tredje natt med voldsomme opptøyer i Frankrike etter at en 17-åring ble drept av politiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opptøyene har spredt seg til hele Frankrike. Fra Lille i nord til Marseille i sør har offentlige bygninger, butikker og biler blitt stukket i brann.

Ifølge BBC har hundrevis av mennesker deltatt i de voldelige protestene natt til fredag. Opptøyene har vært verst i den franske hovedstaden Paris, hvor det har vært store sammenstøt mellom demonstranter og politi.

Ifølge nyhetsbyrået AP har enkelte demonstranter kastet hjemmelagde håndgranater mot politiet. Politiet har svart med tåregass.

Innenriksminister Gérald Darmanin skriver på Twitter fredag morgen at 667 demonstranter har blitt pågrepet i Frankrike i løpet av natten.

I Paris-forstaden Nanterre, der 17-åringen ble skutt i forbindelse med en trafikkontroll tirsdag, ble biler igjen stukket i brann. Gater ble barrikadert, og det ble kastet stein mot politiet etter en minnemarsj.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Video: 17-åring skutt: — Utilgivelig

Nytt krisemøte

Før den tredje voldsnatten utplasserte franske myndigheter ytterligere 40.000 politifolk over hele landet i et forsøk på å få kontroll på situasjonen, men uten hell.

Gutten som ble skutt, hadde nordafrikansk opphav, og omstendighetene rundt skytingen har ført til stor misnøye blant franske unge, spesielt de som bor i belastede områder og sosialboliger.

Fredag morgen har Frankrikes president Emmanuel Macron for andre dag på rad kalt inn regjeringen til et krisemøte, ifølge hans kontor. Det ventes å finne sted klokken 12 fredag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Macron avbryter dermed sitt besøk i Brussel, hvor han deltar på et EU-toppmøte.

Emmanuel Macron og regjeringen prøver nå desperat å komme med tiltak som vil trappe ned konflikten. Foto: AP / NTB
Emmanuel Macron og regjeringen prøver nå desperat å komme med tiltak som vil trappe ned konflikten. Foto: AP / NTB

Pågripelser i Brussel

Regjeringen prøver nå desperat å komme med tiltak som vil trappe ned konflikten. I Clamart sørvest for den franske hovedstaden er det blant annet innført portforbud om natten fram til mandag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men hittil tyder lite på at myndighetenes formaninger om å trappe ned konflikten vil være nok til å få slutt på uroen.

Torsdag kveld meldte NRK at det også har vært voldelige sammenstøt i Belgia etter en støttemarsj i solidaritet med dem som demonstrere i Frankrike.

15 personer ble pågrepet i den belgiske hovedstaden, ifølge TV-kanalen RTBF.

Politimann fengslet

Torsdag ble politimannen som skjøt 17-åringen, pågrepet og siktet for drap. Den foreløpige etterforskningen viser at «vilkårene for lovlig bruk av våpenet ikke var oppfylt», ifølge Pascal Prache i den franske påtalemyndigheten.

Forsvarer Laurent-Franck Lienard sier dødsfallet har gått hardt inn på den fengslede politimannen, som beklaget overfor den drepte 17-åringens familie.

– De første ordene han sa, var unnskyld, og det siste han sa, var unnskyld til familien, sier Lienard til TV-kanalen BFMTV.

Han legger til at politimannen ikke forstår avgjørelsen om å fengsle ham, og at han vil anke kjennelsen.