Hellas' tidligere statsminister Alexis Tsipras går av som partileder

Alexis Tsipras trekker seg som partileder, ifølge en rekke medier. Foto: Michael Varaklas / AP / NTB
Alexis Tsipras trekker seg som partileder, ifølge en rekke medier. Foto: Michael Varaklas / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hellas' tidligere statsminister Alexis Tsipras sa torsdag at han trekker seg som leder for venstrepartiet Syriza etter det knusende nederlaget i siste valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Tiden er kommet for å starte en ny syklus, sa han i en TV-sendt tale og la til at det blir nødvendig med reform av partiet.

Det ventes at han blir sittende til partiet velger hans etterfølger.

Tidligere meldte storavisa Kathimerini at det var ventet at Tsipras ville varsle sin avgang i løpet av kort tid.

49 år gamle Tsipras har vært leder for venstrepartiet Syriza siden 2009. Hans parti seilte opp som det mest populære i landet da Hellas opplevde en enorm økonomisk krise på begynnelsen av 2010-tallet. Han var særlig sterk motstander av de mange økonomiske innstrammingene EU krevde av Hellas for å gi landet økonomisk hjelp.

Fra 2015 til 2019 var han statsminister. Tsipras var den yngste statsministeren Hellas har hatt i moderne tid, og dessuten den første ateisten i det svært religiøse landet. Etter valgnederlaget i 2019 har Tsipras fortsatt som leder for Syriza.

Etter to brutale valgnederlag på noen uker i vår var det ikke uventet at han er på vei ut. Syrizas oppslutning gikk først fra 31 til 20 prosent i mai, og i omvalget i juni falt den videre til 17 prosent, mens rivalen, det konservative Nytt demokrati, sikret seg rent flertall i nasjonalforsamlingen.