FN: Russland har henrettet 77 sivile ukrainere i fangenskap

Russland har henrettet 77 sivile ukrainere i fangenskap siden februar 2022, ifølge FN-rapport.

Det faktiske tallet på utenomrettslige henrettelser er trolig langt høyere enn det som FN kan dokumentere.
Det faktiske tallet på utenomrettslige henrettelser er trolig langt høyere enn det som FN kan dokumentere. Foto: Andrew Kravchenko / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi dokumenterte henrettelsen av 77 sivile mens de var vilkårlig arrestert av den russiske føderasjonen, sier Matilda Bogner i FNs organ for overvåking av menneskerettigheter i Ukraina på en pressekonferanse i Genève. Bogner deltok over videolink fra Ukraina.

FN-observatører har også dokumentert flere hundre tilfeller av turtur av sivile. 864 personer sivile er dokumentert å ha blitt arrestert av russiske soldater. Nesten alle har rapportert om tortur, ifølge Bogner.

FN-kontoret i Ukraina teller bare med tilfeller som kan dokumenteres. De reelle tallene trolig dobbelt så høye, ifølge Bogner.

– Russlands væpnede styrker, rettshåndhevere og fengselsmyndigheter har tatt del i omfattende tortur og mishandling av sivile arresterte, sier hun.

FN har også dokumentert at Ukraina har stått bak 75 arrestasjoner av sivile. Også de fleste av disse melder om mishandling og tortur, sier hun.

i FNs organ for overvåking av menneskerettigheter i Ukraina teller bare med tilfeller som kan dokumenteres. De reelle tallene trolig dobbelt så høye, ifølge Bogner.