Nye samtaler om å bedre forholdet mellom USA og Kina

Artikkelen fortsetter under annonsen

USA og Kina har hatt åpne og konstruktive samtaler om hvordan forholdet mellom de to land kan bedres, opplyser kinesisk UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs viseutenriksminister med ansvar for regionen, Daniel Kritenbrink, besøker denne uka Kina og hadde mandag samtaler med blant andre Kinas viseutenriksminister Ma Zhaoxu.

– De to sider kommuniserte på åpent, konstruktivt og effektivt vis om hvordan man kan bedre forholdet, heter det i en oppsummering fra kinesisk UD.

USA betegner mandagens samtaler som «oppriktige og produktive».

President Joe Biden og hans kinesiske motpart Xi Jinping møttes i november under G20-toppmøtet på Bali i Indonesia og ble enige om å på ryddig vis å diskutere det de to land måtte være uenige om.

I forrige måned var CIA-sjef William Burns på hemmelig besøk i Kina, og mandagens møte i Beijing var ifølge amerikansk UD også et ledd i «et pågående forsøk på å holde kommunikasjonslinjene åpne».

Blant temaene som ble diskutert var Taiwan, som Beijing anser for å være en del av Kina.

USA har også anerkjent at Taiwan er en del av «ett Kina», og at regjeringen i Beijing representerer hele Kina. Det samme gjør Norge og det store flertallet av verdens land.