Både Nato og Russland øver i Østersjøen

Tysklands statsminister Olaf Scholz om bord på fregatten Mecklenburg-Vorpommern mandag i forbindelse med Natos marineøvelse i Østersjøen. Foto: Kay Nietfeld / AP / DPA / NTB
Tysklands statsminister Olaf Scholz om bord på fregatten Mecklenburg-Vorpommern mandag i forbindelse med Natos marineøvelse i Østersjøen. Foto: Kay Nietfeld / AP / DPA / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagen etter at Nato begynte en marineøvelse i Østersjøen, gjorde Russland det samme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

40 skip og båter, 25 fly og rundt 3.500 soldater deltar i den russiske øvelsen, opplyste den russiske Østersjøflåten mandag.

I Nato-øvelsen deltar 20 land, 50 skip, over 45 fly og rundt 6.000 soldater. Samtidig er verdens største hangarskip, USS Gerald R. Ford, i Nord-Atlanteren, påpeker USAs marine.

Hangarskipet var nylig i Oslo og befant seg i helgen mellom Bodø og Lofoten, ifølge NRK. Skipet og dets støttefartøyer har deltatt i den nordiske luftøvelsen Arctic Challenge Exercise.

Første gang

Dette er første gang norske kampfly har trent sammen med en amerikansk hangarskipsgruppe, ifølge Aftenposten. Amerikanske supersoniske bombefly av typen B-1B, som kan frakte atomvåpen, har også deltatt i luftøvelsen.

Den varer til 9. juni, mens begge marineøvelsene i Østersjøen skal vare fram til midten av juni.

Nato er ikke blitt informert i forkant om den russiske øvelsen, ifølge den tyske flåtesjefen Thorsten Marx. Øvelsen kom likevel ikke som en overraskelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Håndteres ansvarlig

Tysklands statsminister Olaf Scholz sier han ikke frykter eskalering som følge av at de to marineøvelsene pågår samtidig i Østersjøen.

– Dette håndteres svært ansvarlig av våre styrker, sier han.

Samtidig med Østersjø-øvelsen har Russland militærøvelser i Barentshavet, ifølge Aftenposten. Parallelt med dette har russerne startet marineøvelser vest og nord for Japan – samtidig som krigføringen i Ukraina fortsetter.

Mandag ble norske jagerfly sendt opp for å identifisere russiske kampfly i internasjonalt luftrom nord for Finnmark, opplyser Forsvaret til Nettavisen. Dette er relativt vanlig, og ingen dramatikk oppsto.