Grossi beklager «svært sakte» fremgang i overvåkingen av Irans atomprogram

IAEA-sjef Rafael Grossi sier Iran, i strid med atomavtalen fra 2015, allerede har samlet godt over 100 kilo anriket uran med en høy renhetsgrad. Ifølge eksperter er 250 kilo nok til å lage et atomvåpen dersom uranet anrikes lenge nok. Arkivfoto: Vahid Salemi / AP / NTB
IAEA-sjef Rafael Grossi sier Iran, i strid med atomavtalen fra 2015, allerede har samlet godt over 100 kilo anriket uran med en høy renhetsgrad. Ifølge eksperter er 250 kilo nok til å lage et atomvåpen dersom uranet anrikes lenge nok. Arkivfoto: Vahid Salemi / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

IAEA-sjef Rafael Grossi advarer om at samarbeidet med Iran om å overvåke landets atomprogram går svært sakte fremover. – Mye mer må gjøres, fastslår han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I mars gikk Iran med på å sette opp overvåkingskameraer på flere anlegg et år etter at de ble slått av, og gi Det internasjonale atomenergibyrået (IAEA) tilgang til tidligere hemmelige anlegg.

– Siden den gang har bare en brøkdel av det vi så for oss, blitt implementert. Det er mye mer som må gjøres … Vi må jobbe raskere, sa Grossi under et IAEA-styremøte i Wien mandag.

Argentineren påpekte nok en gang at Iran, i strid med atomavtalen fra 2015, allerede har samlet godt over 100 kilo anriket uran med en høy renhetsgrad.

Iran har gjentatte ganger understreket at landet kun utvikler atomprogrammet for sivile formål og avviser bekymringer om at de ønsker å produsere atomvåpen.

Etter at daværende president Donald Trump i 2018 trakk USA fra atomavtalen med Iran, svarte landet blant annet med å trappe opp anrikingen av uran.