Tidligere CIA-direktør: – Ukrainsk offensiv vil lykkes

FILE - Ukrainian servicemen prepare to fire at Russian positions from a U.S.-supplied M777 howitzer in Kharkiv region, Ukraine, July 14, 2022. Supplies of Western weapons, including U.S. HIMARS multiple rocket launchers, has significantly boosted the Ukrainian military's capability, allowing it to target Russian munitions deports, bridges and other key facilities with precision and impunity. (AP Photo/Evgeniy Maloletka, File)
FILE - Ukrainian servicemen prepare to fire at Russian positions from a U.S.-supplied M777 howitzer in Kharkiv region, Ukraine, July 14, 2022. Supplies of Western weapons, including U.S. HIMARS multiple rocket launchers, has significantly boosted the Ukrainian military's capability, allowing it to target Russian munitions deports, bridges and other key facilities with precision and impunity. (AP Photo/Evgeniy Maloletka, File) Foto: Evgeniy Maloletka / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av USAs mest erfarne generaler er overbevist om at Ukrainas væpnede styrker er i stand til å beseire russerne og ta tilbake betydelige landområder.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror at denne motoffensiven kommer til å bli veldig imponerende. Jeg tror de kan få hele det russiske forsvaret i bevegelse, så tror jeg de har andre muligheter som vil åpne seg på flankene også. De ukrainske forsvarerne har til hensikt å frigjøre landet sitt.

Det sier den amerikanske generalen David Petraeus i et intervju med BBC Radio 4’s Today, skriver The Guardian.

Les alt om krigen i Ukraina her!

Hadde ansvaret i Irak og Afghanistan

Tidligere CIA-direktør, general David Petraeus Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP
Tidligere CIA-direktør, general David Petraeus Foto: Pablo Martinez Monsivais / AP

Petraeus er ingen hvem som helst. Han er tidligere direktør for CIA, og hadde kommandoen over de USA-ledede koalisjonsstyrkene under Irak-krigen i årene 2007–2008.

General Petraeus har dessuten ledet USAs sentralkommando USCENTCOM i årene 2008–2010. Under krigen i Afghanistan var han ansvarlig for ISAF og de amerikanske styrkene i 2010-2011.

Mandag kom de første signalene på at at den avgjørende motoffensiven kan være i gang. Ifølge Reuters skal russiske styrker ha stanset en ukrainsk storoffensiv sør i Donetsk-regionen. Opplysningene er ikke verifisert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands forsvarsdepartement hevder at seks mekaniserte infanteribataljoner og to stridsvognbataljoner angrep, og at 250 ukrainske soldater ble drept, mens 16 stridsvogner og 21 pansrede kjøretøy ble ødelagt.

Video: Ukraina: Bakholdsangrep på russisk båt

Venter fortsatt på våpenleveranser

Den ukrainske hæren har i løpet av det siste året mottatt enorme mengder vestlige våpen og ammunisjon, inkludert avanserte rakettsystem som kan ramme de bakre russiske linjene. Til sammen 300 stridsvogner er lovet levert, men det er usikkert hvor mange av disse som allerede er på plass i Ukraina. I tillegg får ukrainske piloter opplæring i bruk av F-16.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kombinasjonen av disse våpnene general David Petraeus mener vil gi Ukraina et militært overtak, og på den måten kunne kaste de russiske okkupantene ut av landet.

Må utnytte momentum

– Min oppfatning er at de vil lykkes med kombinerte våpenoperasjoner hvor du har ingeniører som bryter hindringene og sprer minefeltene. Deretter vil det bli satt inn infanteri med anti-tank missiler, luftvern som holder russernes fly unna, elektronisk krigføring som blokkerer russernes radionettverk, kombinert med egen logistikk og artilleri i bakkant, forklarer Petraeus.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig gjør han det klart at de ukrainske styrkene vil måtte tåle egne tap. Når de første 72-96 timene av offensiven er unnagjort, vil en ny fase av offensiven begynne. Da må ukrainske styrker fortsette å presse på og utnytte fremgangen på slagkraften beholde momentum.

– Dette er allerede en seier

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB
USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan. Foto: Manuel Balce Ceneta / AP / NTB

Den tidligere amerikansk tjenestemannen Kurt Volker tror også at Ukrainas motoffensiv vil være vellykket, men at dette ikke vil bety slutten på Ukrainas kamp mot Russland.

– Jeg tror at Ukraina allerede har vunnet fordi Vladimir Putins mål var å ødelegge Ukraina, og vi ser at det er umulig å ødelegge Ukraina. Den ukrainske ånden og identiteten vil aldri bli ødelagt. Og dette er allerede en seier. De russiske væpnede styrkene er ikke lenger i stand til å rykke videre på slagmarken. Selv om de har prøvd hardt å gjøre det de siste månedene, klarer ikke okkupantene å holde på posisjonene sine, sier Volker i et intervju med RBC-Ukraine, skriver Kyiv Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Advarer mot «emosjonell skuffelse»

Nasjonal sikkerhetsrådgiver i Det hvite hus, Jake Sullivan, har tidligere uttalt at Ukraina nå har det de trenger for å gi Russland en militær lærepenge.

– Dette er ikke en eksamen. Vi graderer ikke Ukrainas motoffensiv og sier: «Du gjorde det bra basert på det vi ga deg, eller du gjorde det dårlig. Det vi ønsker å gjøre er å støtte Ukraina for å gjøre så mye fremgang som mulig på slagmarken, slik at det er i en sterkest mulig posisjon ved forhandlingsbordet. Men vi tror at ukrainerne vil møte suksess i denne motoffensiven, og Ukraina kan gjenvinne betydelig territorium som for tiden er okkupert av Russland, sa Sullivan til CNNs, ifølge The Hill.

Samtidig har det kommet signaler fra Ukraina om at omverdenen må være tålmodig og ikke forvente mirakler. Den ukrainske forsvarsministeren Oleksii Reznikov uttalte til The Washington Post i mai at «forventningen om vår motoffensiv er overvurdert. Det kan føre til emosjonell skuffelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg håper at den russiske hæren er i ferd med å nå bristepunktet

Oleksandr Merezhko, medlem av Ukrainas parlament og leder av utenrikskomitéen, uttalte til Newsweek i månedsskiftet mai-juni at suksessen er avhengig av fortsatt vestlig støtte.

– Jeg håper at den russiske hæren er i ferd med å nå bristepunktet og alt vi trenger er et godt fremstøt fra alle kanter. Samtidig avhenger suksessen til motoffensiven av om vi har nok våpen, spesielt stridsvogner og langdistansemissiler, sa Merezhko. Øverst på ønskeløisten, i tillegg til F-16, står langdistansesystemet ATACMS med en rekkevidde på 300 kilometer.

Se video: Russisk soldat overgir seg til ukrainsk drone – kameraten dør