President Putins økende paranoia: – Frykter attentater

Russlands president Vladimir Putin leder statsråd via videokonferanse i mai 2023.
Russlands president Vladimir Putin leder statsråd via videokonferanse i mai 2023. Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Kremlin Pool Photo via AP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sikkerhetstiltakene rundt Putin øker stadig, og den russiske presidenten blir mer isolert, ifølge en ny rapport.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en ny rapport, som siterer den uavhengige russiske avisen Verstka , frykter Vladimir Putin (70) mer og mer for livet sitt, skriver Insider.

Rapporten sier at han er såpass bekymret for å bli drept etter invasjonen av Ukraina at han nekter å reise ut av landet.

Kilden blir beskrevet som en høytstående russisk tjenestemann og sier at følelsen «bak kulissene i Kreml» er at Putin er skeptisk til å reise hvor som helst og at «han ikke har en følelse av å være i sikkerhet».

Les alt om krigen i Ukraina her!

Kuppforsøk

Ifølge rapporten har nylige hendelser økt den russiske presidentens paranoia. Dette inkluderer en arrestordre utstedt av Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag i mars på grunn av påstander om krigsforbrytelser, samt droneangrepene nær Moskva.

Det har også vært påstander om et kuppforsøk mot ham av fra Wagner-gruppen og deres leder, Jevgenij Prigozjin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge The Moscow Times, traff dronene landsbyer bare noen få kilometer fra Novo-Ogaryovo, stedet for den luksuriøse boligen hvor Putin antas å tilbringe mye av tiden sin.

En kilde forteller avisen at Putin var i boligen på tidspunktet for angrepet og at han ble vekket av sikkerhetspersonell. Den tidligere russiske presidenten Dmitrij Medvedev, sier at et droneangrep mot Kreml i mai var et ukrainsk forsøk på å myrde Putin, noe Ukraina benekter.

Jevgenij Prigozjin har avvist påstandene om at han og Wanger-gruppen planlegger et kupp mot Putin. Foto: Yulia Morozova / Reuters / NTB
Jevgenij Prigozjin har avvist påstandene om at han og Wanger-gruppen planlegger et kupp mot Putin. Foto: Yulia Morozova / Reuters / NTB

Paranoia

Philip Ingram, en tidligere britisk militær etterretningsoffiser, forteller at Putin lenge hadde omgitt seg med omfattende vakthold, og at presidentens isolasjon blir verre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier at den russiske presidentens paranoia økte under koronapandemien da han skal ha levd i en «isolasjonsboble».

Ingram legger til at fornyet frykt for attentater betyr at Putin lever isolert omgitt av noen få nære rådgivere som gir han falsk informasjon tilpasset presidentens meninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingram sier at de nylige hendelsene, «vil fortsette å forsterke paranoiaen hans, så han vil fortsette å iverksette stadig sterkere sikkerhetstiltak for å holde seg mer isolert».

Han forteller at sikkerhetstiltakene inkluderer bruk av dobbeltgjengere og at Putins mat blir «testet igjen og igjen» for gift før maten blir servert.

Se video: Oversikt viser store forskjeller mellom Zelenskyj og Putin:

Feilinformasjon

– Programmet hans er veldig nøye kontrollert. Livvaktene hans er lojale til det punktet hvor de vil gjøre hva som helst for ham, de blir psykologisk testet for alt dette, fortsetter Ingram.

Ingram mener at Putins isolasjon betyr at han bare blir presentert for forvrengt informasjon av en gruppe nære rådgivere, noe som påvirker hans beslutningstaking.

Dette, sier Ingram, betyr at han er i en situasjon der, hvis han bare blir presentert med det han vil høre, vil hans beslutningene han tar bli mer og mer feilaktige».

Det var ventet at Putin skulle delta på toppmøter i India denne sommeren, samt BRICS-toppmøtet i Sør-Afrika i august, men rapporter viser at deltakelsen hans er i tvil på grunn av bekymringer om arrestordren fra ICC.