Erdogan tatt i ed som president – igjen

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under et møte i nasjonalforsamlingen fredag. Foto: Ali Unal / AP / NTB
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan under et møte i nasjonalforsamlingen fredag. Foto: Ali Unal / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Recep Tayyip Erdogan er tatt i ed som Tyrkias president og tar dermed fatt på en ny femårsperiode ved makten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som president lover jeg på tro og ære foran den store tyrkiske nasjonen å gjøre alt som står i min makt for å beskytte statens eksistens og uavhengighet og å oppfylle min plikt upartisk, sa Erdogan da han avla eden i Ankara lørdag.

Erdogan (69) vant forrige søndag andre runde av presidentvalget. To uker tidligere sikret Erdogans parti AKP seg nok en gang flertallet nasjonalforsamlingen.

Erdogan har dominert tyrkisk politikk i 20 år. Det er hans tredje presidentperiode, og han har også vært statsminister. Senere lørdag skal han presentere sin nye regjering.

Blant dem som er til stede under innsettelsen, er Nato-sjef Jens Stoltenberg og Sveriges tidligere utenriksminister Carl Bildt.

De to kommer alt å dømme til å legge press på Erdogan for at han så snart som mulig sier ja til å la Sverige bli Nato-medlem.

Erdogan har i løpet av sin tid ved makten gått i autoritær retning. Han har slått hardt ned på den uavhengige og kritiske pressen og brukt rettsvesenet til å bli kvitt politiske motstandere.