Putin-dilemma og Ukraina-krigen på topp da Brics-utenriksministrene møttes

Russlands president Vladimir Putin (t.v.) er i ferd med å skape en hodepine for Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Foto: Sergej Tsjirikov / AP / NTB
Russlands president Vladimir Putin (t.v.) er i ferd med å skape en hodepine for Sør-Afrikas president Cyril Ramaphosa. Foto: Sergej Tsjirikov / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brics-toppmøtet i Johannesburg i august skaper et dilemma for Sør-Afrika: Kan Russlands president Vladimir Putin delta? Torsdag møttes gruppas utenriksministre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den internasjonale straffedomstolen, som Sør-Afrika er medlem av, har nemlig utstedt arrestordre mot Putin for krigsforbrytelser. Dermed er Sør-Afrika i teorien pålagt å anholde Putin dersom han befinner seg på deres territorium.

Sør-Afrikas utenriksminister Naledi Pandor fikk en rekke spørsmål om saken under et møte mellom utenriksministrene i gruppa i Cape Town torsdag.

– Vår regjering jobber i øyeblikket med hva de juridiske mulighetene er i denne saken. Svaret er at president Cyril Ramaphosa vil si hva Sør-Afrikas endelige stilling i saken blir. Som det er nå, har vi utstedt en invitasjon til alle Brics-ledere, sa Pandor.

Putin selv har ikke sagt noen om sin eventuelle deltakelse på toppmøtet i Johannesburg.

Brics består i tillegg til Sør-Afrika og Russland av Brasil, India og Kina. På utenriksministermøtet deltok blant andre Russlands utenriksminister Sergej Lavrov. Han var blant dem som kom med uttalelser om at dagens verdensorden er urettferdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pandor supplerte med en uttalelse om at FNs sikkerhetsråd er et av de største problemene, ettersom det i dag mangler permanente afrikanske medlemmer.

– Vår samling må sende ut et sterkt budskap om at verden er multipolar, at balansen skifter og at gamle metoder ikke kan møte nye situasjoner. Vi er et symbol på forandring, og må handle deretter, sa Indias utenriksminister Subrahmanyam Jaishankar ifølge AFP.