Guterres sjokkert over kritikken mot Sudan-utsending

Hærsjefen og lederen av militærjuntaen i Sudan, Abdel-Fattah Burhan (foto), krever at FNs spesialutsending Volker Perthes blir skiftet ut. Foto: AP / NTB
Hærsjefen og lederen av militærjuntaen i Sudan, Abdel-Fattah Burhan (foto), krever at FNs spesialutsending Volker Perthes blir skiftet ut. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær António Guterres sier at han er sjokkert over kritikken Sudans hærsjef har rettet mot hans spesialutsending Volker Perthes.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sudans hærsjef Abdel Fattah al-Burhan skal i et brev til Guterres ha bedt generalsekretæren om å skifte ut Perthes som spesialutsending, noe Guterres nekter å gjøre.

– Guterres er stolt av den jobben Volker Perthes har gjort og fastholder at han har full tillit til spesialutsendingen, sier talsmannen Stephane Dujarric.

– Generalsekretæren er sjokkert over brevet han har mottatt fra general Burhan, sier han.

Regjeringshæren i Sudan, under ledelse av Burhan, har siden midten av april ligget i krig med den halvmilitære RSF-militsen, ledet av hærsjefens tidligere nestkommanderende Mohamed Hamdan Dagalo.

Begge de to har sittet i militærjuntaen som grep makten i landet i 2019, men Dagalo ble nylig avsatt.

Denne uka gikk de to med på våpenhvile, men det meldes fortsatt om sporadiske kamper. Hærsjefen har også satt i verk storstilt mobilisering av reservister, noe som kan tyde på at våpenhvilen ikke blir langvarig.