Serbiske styrker er satt i kampberedskap etter sammenstøt mellom serbere og politi i Kosovo

Serbiske bannere dominerer gatebildet i den delte byen Mitrovica i det nordlige Kosovo. Foto: Visar Kryeziu / AP / NTB
Serbiske bannere dominerer gatebildet i den delte byen Mitrovica i det nordlige Kosovo. Foto: Visar Kryeziu / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den serbiske presidenten Aleksandar Vucic har satt landets styrker i kampberedskap etter sammenstøt mellom serbere og politi i nabolandet Kosovo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Serbiske styrker er også flyttet nærmere grensen mot Kosovo.

– En hasteforflytning av styrker mot grensen til Kosovo er blitt beordret. Det er klart at det utøves terror mot det serbiske samfunnet i Kosovo, sa den serbiske forsvarsministeren Milos Vucevic på serbisk fjernsyn.

Politi og serbiske demonstranter barket fredag sammen foran rådhuset i byen Zvecan i Kosovo. Serberne forsøkte å hindre at en nylig valg kosovoalbansk ordfører skulle få tilgang til kontoret sitt. Politiet fikk omsider eskortert ham inn i bygningen.

Politiet brukte tåregass for å spre demonstrantene, og en politibil be stukket i brann. I videoer på nett kan man høre lyden av skudd og sjokkgranater.

Protestaksjonene kommer i kjølvannet av et lokalvalg som har vært boikottet av kosovoserberne.

Rundt 50.000 etniske serbere bor i fire kommuner nord i Kosovo. De boikottet valget 23. april i protest mot at deres krav om mer selvstyre ikke var blitt innfridd. Valgdeltakelsen i de fire kommunene var på 3,47 prosent, og lokal serbiske ledere sier de ikke vil samarbeide med de fire kosovoalbanske ordførerne.

Serberne i det nordlige Kosovo godtar ikke 2008-erklæringen om uavhengighet fra Serbia. De ser fortsatt Beograd som sin hovedstad. Kosovoalbanere utgjør over 90 prosent av befolkningen i Kosovo. Det er bare i de nordlige områdene serberne er i flertall.