USAs forsvarssjef Mark Milley: Ukraina kan gjenerobre alt tapt territorium

Ukraina kan til slutt frigjøre hele landet, men det blir vanskelig, fastslår USAs forsvarssjef Mark Milley (i midten). Til venstre står den polske generalen Marek Tomaszycki, til høyre står den tidligere lederen for Nato-styrkene i Europa, general Ben Hodges.
Ukraina kan til slutt frigjøre hele landet, men det blir vanskelig, fastslår USAs forsvarssjef Mark Milley (i midten). Til venstre står den polske generalen Marek Tomaszycki, til høyre står den tidligere lederen for Nato-styrkene i Europa, general Ben Hodges. Foto: Kacper Pempel / Reuters / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter 15 måneders krigføring mener USAs militære ledelse at Ukraina har gode forutsetninger for å jage russerne på dør.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ukraina er i stand til å frigjøre alle territorier, men ikke i nær fremtid.

Det sier den amerikanske generalen i et intervju med European Pravda.

I begynnelsen av mai ga Mark Milley Ukraina klarsignal til å starte motoffensiven.

– Ukrainas væpnede styrker kan både gjennomføre offensiven og beholde forsvaret, uttalte USAs forsvarssjef til Voice of America.

Les alt om krigen i Ukraina

Bare én måned tidligere advarte generalen om at det neppe ville la seg gjøre å jage russerne ut av de okkuperte områdene.

Men etter at Ukraina har mottatt store vestlige leveranser av våpen og ammunisjon, samt fått militær opplæring i flere Nato-land, mener generalen situasjon er kraftig forbedret.

– Russland kan ikke vinne denne krigen militært

– Alle kriger tar slutt før eller siden. De ender med seier til den ene eller andre siden, eller så oppnås det et forlik gjennom forhandlinger. Russland kan ikke vinne denne krigen militært, fastslår Milley, skriver Ukrainska Pravda.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Russland ikke har klart å nå sine strategiske og militære mål, men nå er han overbevist om at Ukraina vil være i stand til å nå sine mål gjennom militære virkemidler.

– Det vil være blodig

Samtidig advarer han om at kampene vil bli svært blodige og koste mange liv på begge sider.

– Ukrainas strategiske mål er å frigjøre hele Ukraina, og alt som er okkupert av Russland. Dette kan oppnås militært, men sannsynligvis ikke i nær fremtid. Det står flere hundre tusen russiske tropper i de okkuperte områdene nå i Ukraina. Det betyr at kampene vil fortsette. Det vil være blodig og det vil være vanskelig, understreker USAs forsvarssjef Mark Milley.