Storbritannia mener Ukraina-krigen øker paramilitariseringen i Russland

Fraksjoneringen i det russiske militæret har økt dramatisk siden invasjonen av Ukraina, sier det britiske forsvarsdepartementet i en analyse.

Mens de fleste russiske paramilitære styrkene kjemper på Moskvas og Putins side, har Det russiske frivillighetskorpset (RDK) tatt Ukrainas side i krigen. Her under en pressekonferanse etter det nylige angrepet på russisk side i Belgorod. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB
Mens de fleste russiske paramilitære styrkene kjemper på Moskvas og Putins side, har Det russiske frivillighetskorpset (RDK) tatt Ukrainas side i krigen. Her under en pressekonferanse etter det nylige angrepet på russisk side i Belgorod. Foto: Jevhen Maloletka / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det britiske forsvarsdepartementet påpeker at Russland utover hele 2000-tallet har sett tilfeller av paramilitære grupper som løsriver seg fra landets regulære styrker.

– Denne paramilitariseringen har akselerert dramatisk siden invasjonen av Ukraina og merkes spesielt på Krim-halvøya, sier departementet i sin seneste analyse.

Spesielt viser det til lederen for russiskokkuperte Krim, Sergej Aksjonov, som har vært sentral i etableringen av en rekke lokale enheter.

– De fleste av de militære enhetene har fått en slags semi-offisiell status som reservestyrker til den regulære hæren. Aksionov er trolig opptatt av å styrke sin

patriotiske legitimitet ved å rekruttere soldater. Men han er trolig også bekymret over hvorvidt de regulære styrkene er i stand til å forsvare halvøya, skriver Storbritannias forsvarsdepartement.

Det noterer seg at de fleste russiske enhetene med base på Krim, nå faktisk er stasjonert utenfor halvøya. I tillegg har Russland lidd store tap.

Video: F-16: Norge skal trene opp ukrainske piloter