Ekspert: Da vil F-16 kunne utgjøre en forskjell i Ukraina-krigen

Norge skal lære opp ukrainske piloter, men har ikke sagt ja til å donere F-16-fly ennå. En amerikansk ekspert mener det er mye som må på plass før F-16-fly vil ha nytte i Ukraina-krigen.
Norge skal lære opp ukrainske piloter, men har ikke sagt ja til å donere F-16-fly ennå. En amerikansk ekspert mener det er mye som må på plass før F-16-fly vil ha nytte i Ukraina-krigen. Foto: Petra Malukas / AFP / NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Er ikke snakk om et tidspunkt, men et sammenfall av flere ting, sier en analytiker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge har i likhet med andre land gitt sin støtte til å lære opp ukrainske soldater på F-16-fly.

Det er derimot ingenting som tilsier at vi skal donere F-16-fly til Ukraina. Det poengterte statsminister Jonas Gahr Støre da nyheten om opplæringen ble kjent . Det til tross for at Ukrainas president Volodomyr Zelenskyj har tryglet Vesten om slike jagerfly i lang tid.

Men for at disse flyene skal utgjøre en forskjell i krigen er det mye som må på plass, sier en analytiker Newsweek har snakket med.

Les mer om Ukraina-krigen her!

Kan brukes til å ta tilbake Krim

Teknisk analytiker i tenketanken RAND Corporation, Brynn Tannehill, mener man ikke kan tidfeste når F-16-flyene kommer til beste nytte.

– Øyeblikket F-16 kommer til å gjøre den største forskjellen er ikke et tidspunkt. Det er et sammenfall av flere ting, sier hun.

Hun peker særlig på hvordan ukrainerne kan bruke F-16-flyene til å ta tilbake Krim-halvøya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ukraina har sagt at de har til hensikt å ta tilbake Krim, men at de foretrekker å gjøre det uten å ta flere liv. I det øyeblikket et JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile, journ.anm.) avfyrt fra et F-16 er i stand til å isolere Krim, det er øyeblikket da F-16 er mest nødvendig.

Russland kontrollerer for tiden et område i Sør-Ukraina som går hele veien fra Dnipro-elven i vest til den russiske grensen i øst. Denne landbruen av okkupert territorium gir Russland en lett tilgjengelig forsyningsrute til den okkuperte halvøya. Men hvis de ukrainske styrkene klarer å kutte denne landbroen ved å gjenerobre territorium sørover mot Azovhavet, vil Russlands mest pålitelige gjenværende alternativ for å forsyne Krim-halvøya være Kertsjbroen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Og denne kan lett ødelegges med et JASSM avfyrt fra et F-16-fly mener Tannehill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Se video: Over 40 år med kunnskap skal læres bort

Mye forberedelser

Men før Ukraina eventuelt kan få F-16-fly er det mer som må være på plass mener eksperten.

Piloter må trenes, rullebaner må forbedres, logistiske kjeder må etableres, og ikke minst: Vestlige land må si ja.

I tillegg peker Tannehill på at det ikke bare er piloter som skal trenes, men også mekanikeren og vedlikeholdsteam er nødt til å læres opp i hvordan de reparerer F-16-fly.

Dette mener hun kan føre til at det tar enda lengre tid før Ukraina er klar til å ta imot vestlige F-16-fly.

Se video: Ukraina gjør seg klar til motoffensiv