Wagner-sjefen Jevgenij Prigozjin hyller Ukrainas hær: – En av verdens sterkeste

Denne videoen hentet fra et utdelingsopptak lagt ut 20. mai 2023 på Telegram-kontoen til pressetjenesten til Concord – et selskap knyttet til sjefen for den russiske leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozhin.
Denne videoen hentet fra et utdelingsopptak lagt ut 20. mai 2023 på Telegram-kontoen til pressetjenesten til Concord – et selskap knyttet til sjefen for den russiske leiesoldatgruppen Wagner, Jevgenij Prigozhin. Foto: Handout / AFP
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en ny og oppsiktsvekkende uttalelse kommer «Putins kokk» med uforbeholdent skryt av sin fiende.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror at Ukraina har en av verdens sterkeste hærer i dag.

Det sier Prigozjin i et intervju med den Kreml-vennlige bloggeren Konstantin Dolgov. De kontroversielle uttalelsene er gjengitt på Telegram, skriver CNN.

Les alt om krigen i Ukraina her!

Kriminelle ofrer sine liv i «kjøttkverna»

Wagner-gruppen har i månedsvis utkjempet svært brutale kamper med den ukrainske hæren. Tapene på begge sider er formidable, men leiesoldatene i Wagner skal ha blitt drept i så stor skala at Pentagon mener det trolig dreier seg om mange tusen, kanskje titusener.

I det som er blitt kalt «kjøttkverna» i Bakhmut har Wagner-soldater, mange av dem rekruttert fra russiske fengsler, blitt sendt i bølge etter bølge mot de ukrainske forsvarsstillingene. Uten nødvendig opplæring, og ofte utstyrt med dårlige våpen, har de gått den sikre død i møte.

– Jeg tror Ukraina har en av de sterkeste hærene i verden

Hvorfor leiesoldatenes øverstkommanderende nå går ut med en åpenlys hyllest av sin motstander, er uvisst, men Jevgenij Prigozjin har flere ganger kommet med uttalelser for å understreke Wagner-soldatenes store mot og militære betydning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig har han kritisert Russlands forsvarsminister og russiske generaler på det sterkeste, og anklaget Russland for å ta æren fra Wagner-gruppens soldater.

– Jeg vet hvordan forskjellige land kjemper. Wagner er den beste hæren i verden, og for å være politisk korrekt bør jeg selvfølgelig si at Russland kommer på andreplass. Men jeg tror Ukraina har en av de sterkeste hærene i verden i dag, sier Prigozjin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentagon: Kan ha mistet 100.000 soldater i Bakhmut

Han omtaler det ukrainske folk i svært rosende ordelag, og kaller landets innbyggere «godt organiserte», «høyt utdannede» og kompetente nok til å betjene våpensystemer «med like stor suksess som Sovjetunionen eller Nato.

Ifølge Pentagon kan de samlede tapene til russiske styrker og Wagner gruppen, etter ni måneders krigføring i Bakhmut, utgjøre mer enn 100.000 soldater. Tallet er inkludert drepte, sårede, savnede og deserterte, skriver Ukrainska Pravda.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trekker paralleller til 1917: – Kan føre til borgerkrig

Onsdag kom Prigozjin med nok en kraftig uttalelse. Denne gang advarer han Kreml-regimet om at landet risikerer å bli overkjørt av ukrainske styrker.

– Vi er i en slik tilstand at vi kan miste hele jævla Russland. Det er hovedproblemet. Om vanlige russere fortsetter å få barna sine hjem i kister, samtidig som at elitens barn slikker sol i utlandet, kan Russland bli rammet av like stor uro som revolusjonene i 1917, som førte til borgerkrig, advarer Wagner-sjefen.

Video: Putin taler til Russland på Seiersdagen