Russland sier de brukte kampfly for å slå ned væpnede inntrengere i russisk fylke

Dette stillbildet fra en video viser en skadd bygning i Belgorod-regionen, der Russland anklager Ukraina for å ha stått bak angrep mandag og tirsdag. Russiske motstandsgrupper har tatt på seg ansvaret for angrepene, og Ukraina sier de ikke har vært involvert. Foto: AP / NTB
Dette stillbildet fra en video viser en skadd bygning i Belgorod-regionen, der Russland anklager Ukraina for å ha stått bak angrep mandag og tirsdag. Russiske motstandsgrupper har tatt på seg ansvaret for angrepene, og Ukraina sier de ikke har vært involvert. Foto: AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland melder at de brukte kampfly og artilleri for å nedkjempe det de beskriver som ukrainske nasjonalister i grenseregionen Belgorod.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Departementet hevder tirsdag også at over 70 angripere er drept, og at gruppa er «eliminert», uten at opplysningene er bekreftet fra uavhengig hold.

Ukrainske myndigheter benekter at de har noe med angrepet å gjøre.

Hele ni russiske landsbyer ved grensen til Ukraina skal ha blitt evakuert som følge av kampene, som brøt ut mandag.

– De gjenværende krigerne ble drevet tilbake til ukrainsk territorium, der de fortsatte å bli truffet av ild helt til de var fullstendig eliminert, heter det i en uttalelse.

Dette vet vi om gruppene som angrep Belgorod:

Legionen for frihet for Russland og Russisk frivillighetskorps sier de sto bak angrepene i det russiske fylket Belgorod. Det er få opplysninger om hvordan gruppene blir finansiert, hvor mange medlemmer de har, og hva slags støtte de får fra Ukraina.

Russisk frivillighetskorps (RVC):

* Består av russere som har kjempet i og for Ukraina – mot Russland.

* Ble stiftet av en ytterliggående russisk høyrenasjonalist, Denis Kapustin – også kjent som Denis Nikitin – i august 2022. Russland har stemplet ham som terrorist.

* Hevder å stå bak væpnede operasjoner i russiske Brjansk i mars og i Belgorod 22.–23. mai.

* Er ifølge ukrainsk etterretning en uavhengig undergrunnsgruppe i Russland, med en enhet i den ukrainske fremmedlegionen. Det avviser fremmedlegionen.

* En video som ble lagt ut av RVC mandag, viser to menn som hevder de har kapret et pansret russisk personellkjøretøy. Reuters har identifisert en av mennene som Ilja Bogdanov, en russisk statsborger som fikk ukrainsk statsborgerskap i 2015 etter å ha kjempet på ukrainsk side mot russiskstøttede separatister øst i Ukraina.

Legionen for frihet for Russland (LSR):

* Oppgir at den ble dannet våren 2022 fordi russere ønsket å kjempe med det ukrainske militæret mot «Putins væpnede gjeng».

* Politisk leder er den tidligere parlamentarikeren Ilja Ponomarjov, den eneste parlamentarikeren som stemte mot Russlands annektering av Krim-halvøya, og som senere flyttet til Ukraina.

* Sier at den samarbeider med ukrainske styrker og opererer under ukrainsk kommando. Har tatt ansvaret for angrepet i Belgorod og deltar også i kampene øst i Ukraina.

* En talsperson for ukrainsk etterretning har sagt at angrepene i Belgorod kun involverer russiske statsborgere, og at målet er å etablere en «sikkerhetssone» for å beskytte sivile ukrainere.

Kilde: Reuters og AFP

Samme ettermiddag opplyste guvernøren i Belgorod Vjatsjeslav Gladkov at de særskilte antiterrorlovene, som ble innført dagen før, er opphevet.

Det er første gang siden Russland invaderte Ukraina, at det innføres slike lover i en del av landet.

Gladov opplyste tirsdag ettermiddag også at én sivil er drept i landsbyen Kozinka. Han anklager ukrainske styrker for drapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Må fortsette innsatsen

Ord står mot ord når det gjelder beskrivelsene av hvem som står bak.

Russiske myndigheter hevder det var ukrainske sabotører som tok seg over grensen og angrep Belgorod. Ukrainske myndigheter hevder på sin side at det er snakk om russiske geriljagrupper som kjemper mot regimet til president Vladimir Putin.

To grupper som kaller seg Legionen for frihet for Russland (LSR) og Russisk frivillighetskorps (RVC) har lagt ut meldinger og videoer i sosiale medier der de hevder å være russere som vil frigjøre Russland. Begge gruppene har baser i Ukraina og kjemper på ukrainsk side av krigen, ifølge eksperter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oberstløytnant Johan Huovinen, som har tjenestegjort i både Russland og Ukraina og underviser ved svenske Försvarshögskolan, sier at det er mye som tyder på at Ukraina står bak angrepene i Belgorod.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge ham kan det synes som om ukrainerne forsøker å bruke russernes egen taktikk mot dem.

– En spesialoperasjon der man forsøker å skape et inntrykk av at det er russiske utbrytere som vil slutte seg til Ukraina. Det speiler mer eller mindre det som skjedde i Luhansk og Donetsk i 2014, sier Huovinen.

– Binder opp ressurser

– Dette har selvfølgelig som hensikt å binde opp russiske militærressurser i denne regionen. Og det kan ikke utelukkes at det kanskje er et første steg i den ukrainske offensiven – at man angriper i én retning, og så skjer det noe annet i en annen retning, sier han videre.

Ifølge det britiske forsvarsdepartementet er det høyst sannsynlig at russiske sikkerhetsstyrker har kjempet mot angriperne på tre steder i Belgorod.

– Russland står overfor et økt antall sikkerhetstrusler mot flere plasser i landets grenseområder med tap av kampfly og improviserte bombeangrep mot jernbanelinjer, og nå direkte partisanaksjoner, skriver departementet i sin daglige etterretningsrapport tirsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Krever fortsatt innsats

Kreml-talsmann Dmitrij Peskov understreker at situasjonen krever innsats fra Russland.

Kreml-talsperson Dmitrij Peskov sier at angrepene i Belgorod gir grunn til «dyp bekymring». Foto: Pontus Höök / NTB
Kreml-talsperson Dmitrij Peskov sier at angrepene i Belgorod gir grunn til «dyp bekymring». Foto: Pontus Höök / NTB

– Dette er nok en bekreftelse på at militante ukrainere gjennomfører angrep mot vårt land. Dette krever en stor innsats av oss, og dette arbeidet fortsetter, sier Peskov og legger til at angrepene gir grunn til «dyp bekymring».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Peskov fikk tirsdag spørsmål om meldingene om at det er etniske russere som står bak.

– De er ukrainske krigere fra Ukraina. Det er mange etniske russere som bor i Ukraina. Men de er fortsatt ukrainske militante, svarte Peskov.

Det er ikke første gang at en væpnet gruppe tar seg over grensen til Russland. I mars gikk en gruppe over grensen lenger nord, til den russiske regionen Brjansk.

Der filmet de seg selv med flagg og erklærte at de var russere som ville befri sine landsmenn, før de på ukjent vis forsvant og russiske myndigheter tok tilbake kontrollen.

Video: Eksplosiv «trailer» for Ukrainas motoffensiv