Amerikanske Tiktok-brukere forsøker å hindre forbud

Montanas guvernør Greg Gianforte signerte onsdag loven som forbyr Tiktok i delstaten fra 1. januar 2024. Foto: Garrett Turner / Guvernørkontoret i Montana / AP / NTB
Montanas guvernør Greg Gianforte signerte onsdag loven som forbyr Tiktok i delstaten fra 1. januar 2024. Foto: Garrett Turner / Guvernørkontoret i Montana / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

En gruppe på fem Tiktok-brukere går rettens vei i et forsøk på å hindre det nye forbudet av den populære videodelingsappen i delstaten Montana.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forbudet ble kunngjort onsdag og skal tre i kraft 1. januar. Innen den tid håper en gruppe på fem TIktok-brukere å kunne hindre at det blir innført.

I søksmålet argumenterer de med at de mener delstaten bryter det første grunnlovstillegget om ytringsfrihet.

De fem navngir Montanas justisminister Austin Knudsen i søksmålet. Han hadde natt til fredag norsk tid ikke kommentert søksmålet.

Tiktok, som eies av det kinesiske selskapet Bytedance, hevder også at forbudet er i strid med grunnloven. Bytedance opplyste onsdag at selskapet «skal forsvare rettighetene til våre brukere i og utenfor Montana».

Det var på forhånd ventet at forbudet kan havne i rettsapparatet. Tidligere president Donald Trump prøvde i sin tid å forby nedlasting av de kinesiske appene Tiktok og Wechat, men ble stanset i ulike rettsinstanser.

Amerikanske myndigheter frykter, i likhet med myndigheter i en rekke vestlige land verden rundt, at kinesiske myndigheter kan bruke Tiktok til å hente brukerdata eller formidle propaganda. Kina har tidligere avvist anklagene som politisk motiverte.