Kontoene til Finlands ambassade i Russland er frosset

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bankkontoer som brukes av Finlands ambassade i Russland er blitt frosset, ifølge finske myndigheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme har skjedd med kontoer som brukes av landets konsulat i St. Petersburg, opplyser utenriksminister Pekka Haavisto.

Han sier bankkontoene sluttet å fungere i slutten av april. Regjeringen i Finland ba Russland om en forklaring i begynnelsen av mai, men har så langt ikke fått noe svar.

Situasjonen gjør det vanskeligere å få betalt strøm- og vannregninger i Moskva og St. Petersburg. Men utbetaling av lønn til de ansatte er ikke berørt.

Finlands president Sauli Niinistö sier til nyhetsbyrået STT at frysingen av kontoene er en overdreven russisk motreaksjon. Finland har innført restriksjoner på finansielle overføringer ved Russlands ambassade i Helsingfors, men disse er mindre omfattende, ifølge Niinistö.

Finland ble medlem av Nato i begynnelsen av april, ett år og noen måneder etter at Russland invaderte Ukraina. Russland har uttrykt sterk misnøye med det finske Nato-medlemskapet.

Kommunikasjonsrådgiver Guri Solberg i det norske utenriksdepartementet sier til NTB at det ikke er noen kontoer til den norske ambassaden som har blitt frosset.