Orban trekker parallell mellom EU og Hitler

Ungarns statsminister Viktor Orban mener EUs drøm om europeisk enhet kan sammenlignes med Adolf Hitlers drøm om verdensherredømme. Foto: MTI / AP / NTB
Ungarns statsminister Viktor Orban mener EUs drøm om europeisk enhet kan sammenlignes med Adolf Hitlers drøm om verdensherredømme. Foto: MTI / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ungarns statsminister Viktor Orban har liten sans for EUs forsøk på å samle Europa og sammenligner det med Adolf Hitler forsøk på å få verdensherredømme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden Romerriket har det vært gjort forsøk på å gjenreise et imperium i dette området, sa Ungarns høyrepopulistiske leder under en tale i byen Veszprém fredag.

– Bysants, Karl den store, keiser Otto, Napoleon og Hitler – de drømte alle, hver på sitt vis, om europeisk samling, sa Orban.

Det samme er tilfelle i dagens situasjon, hevdet han videre.

– Ideen om uavhengig nasjonal eksistens og et imperium er til stede på samme tid. Nasjonal kultur og europeiske verdier. Suverenitet og, som de uttrykker det i Brussel, en stadig tettere union, sa Orban.

Ungarn ble med i EU i 2004, men Orban har helt siden han overtok som statsminister i 2010 vært en uttalt motstander av deler av EUs politikk, ikke minst på asylområdet og når det gjelder rettsvesenet.

Ungarns opposisjonsleder Ferenc Gyurcsány reagerer sterkt på Orbans tale der han trakk en parallell mellom EU og Hitler-Tyskland.

– Denne personen er syk, skriver han i en kommentar på Facebook til talen.