Framgang mot EU-regulering av KI

To komiteer i EU-parlamentet godkjente torsdag et utkast til et lovforslag som vil regulere bruken av kunstig intelligens. Tekstroboten ChatGPT har lagt nytt press på prosessen. Illustrasjonsfoto: Michael Dwyer / AP / NTB
To komiteer i EU-parlamentet godkjente torsdag et utkast til et lovforslag som vil regulere bruken av kunstig intelligens. Tekstroboten ChatGPT har lagt nytt press på prosessen. Illustrasjonsfoto: Michael Dwyer / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Europeiske folkevalgte tok torsdag et nytt steg på veien mot strengere regulering av kunstig intelligens og verktøy som ChatGPT.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lovforslaget AI Act, som først ble lansert i 2021, ligger an til å etter hvert bli verdens første grundige lovverk for teknologien, med regler rundt bruken av ansiktsgjenkjenning og andre kunstig intelligens-verktøyer. Torsdag ble to komiteer i EU-parlamentet enige om et første utkast.

Etter to år med forhandlinger, går forslaget nå videre til neste steg i prosessen, der de folkevalgte skal finpusse lovverket i samarbeid med EU-kommisjonen og de individuelle medlemsstatene.

Lovforslaget vil klassifisere KI-verktøy etter risikonivå – fra lavt til uakseptabelt. Myndigheter og selskaper som tar dem i bruk, vil så bli underlagt forskjellige krav, avhengig av risikoen.

De folkevalgte ble også enige om å forby bruk av ansiktsgjenkjennelse i det offentlige rom, forby verktøy til prediktivt politiarbeid og om å innføre nye åpenhetstiltak for generativ KI. Det er verktøy som tar i bruk KI for å generere tekst, bilder og annet innhold som svar på spørsmål, for eksempel ChatGPT.

Lovforslaget skal ut i plenumsavstemning i EU-parlamentet i juni, før representanter fra parlamentet, EU-rådet og EU-kommisjonen samles for å ferdigstille vilkårene.

Om forslaget til slutt blir vedtatt, følger en periode rundt to år der berørte parter får tid til å rette seg etter nye regler.