Forsvarssjefen i Ungarn har fått sparken

Viktor Orbans regjering vedtok i januar en lov som tillater landets forsvarsminister å sparke ansatte i militæret over 45 år. Foto: Denes Erdos / AP / NTB
Viktor Orbans regjering vedtok i januar en lov som tillater landets forsvarsminister å sparke ansatte i militæret over 45 år. Foto: Denes Erdos / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

Generalløytnant Romuslusz Ruszin-Szendi, sjefen for det ungarske forsvaret, fikk torsdag sparken uten at det ble gitt en forklaring for hvorfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ruszin-Szendis avgang er en av mange omveltninger i det ungarske forsvaret de siste månedene.

Hittil i år har flere hundre høytstående offiserer og militære etterretningsoffiserer blitt sparket i Ungarn etter at Viktor Orbans regjering vedtok en ny lov i januar. Loven tillater landets forsvarsminister å sparke alle ansatte i militæret over 45 år.

Mens regjeringen har kalt aldersgrepet et tiltak for at Ungarns væpnede styrker skal bli yngre, har opposisjonen kalt det en utrensning av ansatte som er mer vestligorienterte eller støtter opp om forsvarsalliansen Nato.

Ruszin-Szendi var Ungarns yngste forsvarssjef noensinne da han ble utnevnt i en alder av 46 år i 2019, av forgjengeren til president Katalin Novak, Janos Ader.

Ifølge en uttalelse fra forsvarsdepartementet torsdag er hans foreslåtte erstatter Gabor Borondi (52), som for tiden jobber som Ungarns militære representant i Nato og EU.

Ruszin-Szendi vil «fortsette å tjene landet sitt i et annet felt», ifølge uttalelsen. Det er ikke spesifisert hva slags jobb det er snakk om.