Pentagon om lekkasjen: En alvorlig fare for USAs sikkerhet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pentagon sier de er i gang med å undersøke hvem som får graderte dokumenter av den typen som er lekket på nett, og hvordan de distribueres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Chris Meagher, som er statssekretær i Pentagon, sa mandag at lekkasjen utgjør en alvorlig fare for USAs nasjonale sikkerhet og kan bidra til spredning av desinformasjon.

Pentagon sier at forsvarsminister Lloyd Austin første gang ble informert om lekkasjene 6. april, og at komiteene som håndterer nasjonal sikkerhet i Kongressen, er informert.

Siden han ble informert, har Austin snakket med allierte regjeringer og nedsatt en komité for å evaluere omfanget av skaden som er gjort, og få oversikt over hvem som har tilgang på slike dokumenter.

Talsmann for USAs nasjonale sikkerhetsråd, John Kirby, sier de frykter at det kan komme flere lekkasjer.

– Vi vet ikke hvem som står bak dette, og vi vet ikke hva motivet er, sier han.

Dokumentene ser ut til å være i samme format som brifingene landets ledere får om nasjonal sikkerhet. Men enkelte av de lekkede dokumentene ser ut til å ha blitt manipulert, ifølge Pentagon.

De graderte etterretningsdokumentene som plutselig dukket opp på internett for noen dager siden, handlet blant annet om etterretningsrapporter om Ukraina og om Israel.