Iran setter opp kameraer for å overvåke kvinner

Iranske kvinner er pålagt å dekke til håret når de utenfor hjemmet sitt. Iranske myndigheter setter nå opp videoovervåking for å gjøre det lettere å straffe dem som bryter landets strenge kleskode.
Iranske kvinner er pålagt å dekke til håret når de utenfor hjemmet sitt. Iranske myndigheter setter nå opp videoovervåking for å gjøre det lettere å straffe dem som bryter landets strenge kleskode. Foto: Vahid Salemi / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Iranske myndigheter installerer videokameraer for å gjøre det lettere for politiet å identifisere og straffe kvinner om ikke bruker hodesjal.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Kvinner som ikke er riktig kledd vil bli straffet, heter det i en uttalelse fra iransk politi lørdag.

Tiltaket skal hindre motstand mot Irans lovgivning om at alle kvinner må dekke til håret og bruke hijab.

Kvinner som blir identifisert for lovbrudd gjennom videoovervåkingen vil motta en tekstmelding fra iranske myndigheter som advarer dem om konsekvensene de står overfor dersom de ikke bruker hijab når de er ute i det offentlige.

Iranske myndigheter hevder motstand mot landets stenge kleskode for kvinner skader deres religiøse omdømme og sprer usikkerhet blant befolkningen.

Flere iranske kvinner har kastet hijaben i protest etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september.