Rapport: Kullforbruket øker globalt

Brenning av kull for å produsere blant annet elektrisitet økte globalt i fjor, ifølge en rapport. Bildet viser et kullkraftverk i den polske byen Bogatynia. Foto: Petr David Josek / AP / NTB
Brenning av kull for å produsere blant annet elektrisitet økte globalt i fjor, ifølge en rapport. Bildet viser et kullkraftverk i den polske byen Bogatynia. Foto: Petr David Josek / AP / NTB Foto: NTB
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor økte brenning av kull globalt med 1 prosent fra året før, og Kina står for mesteparten av det, ifølge en rapport fra GEM.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kullforbruket økte med 19,5 gigawatt i fjor, som er nok til å forsyne 15 millioner bostander med elektrisitet. Nesten alle nye kullprosjekt i fjor ble startet i Kina.

Det kommer det fram i en rapport fra Global Energy Monitor (GEM), som ble publisert onsdag.

Økningen kommer samtidig som forskere anslår at det globale kullforbruket må kuttes fire og en halv gang raskere enn hittil.

I 2021 sluttet flere land seg til å fase ut kull som ett av tiltakene for å nå 1,5-gradersmålet.

– Jo flere kullprosjekter som opprettes nå, desto hardere må kuttene bli i fremtiden, sier Flora Champenois, forfatter av rapporten og prosjektleder for overvåking av kullkraftverk i GEM.

Det ble opprettet nye kullkraftverk i 14 land, i tillegg til at åtte land kunngjorde nye kullprosjekt. Kina, India, Indonesia, Tyrkia og Zimbabwe både hadde kullkraftverk i drift og åpnet nye i fjor.

Kina står for 92 prosent av alle nye kullprosjekt, ifølge GEM.