Italias «fjerde mafia» – lite kjent, men ekstremt voldelig

Innenriksminister Matteo Piantedosi besøkte Foggia i februar i et forsøk på å berolige lokalbefolkningen. Han lovet å styrke sikkerheten for befolkningen , som opplever stor utrygghet på grunn av Foggia-mafiaen.
Innenriksminister Matteo Piantedosi besøkte Foggia i februar i et forsøk på å berolige lokalbefolkningen. Han lovet å styrke sikkerheten for befolkningen , som opplever stor utrygghet på grunn av Foggia-mafiaen. Foto: Antonino D'urso / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Først da bonden Lazzaro D'Auria fikk en ladd pistol rettet mot hodet, gikk han med på å betale Italias minst kjente, men svært voldelige mafia en årlig avgift.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En gang ble blodige oppgjør i den italienske provinsen Foggia sett på som «bare» feider mellom bønder. Men nå har italienske myndighetene fått øynene opp for den såkalte fjerde mafia – som kommer i tillegg til de tre andre og mer kjente mafiaene: Sicilias Cosa nostra, Calabrias Ndrangheta og Napolis Camorra.

Men mange mener myndighetene har våknet farlig sent. Italias yngste mafia, Foggia-mafiaen, har allerede tatt et kvelertak på den enorme sørøstlige italienske provinsen. De har sementert kontrollen gjennom narkotikasmugling, utpressing, væpnede ran og tyveri av kjøretøy og husdyr mot løsepenger.

– Dette er en enkel, primitiv mafia. Veldig voldelig, veldig aggressiv, forteller statsadvokaten i Foggia, Ludovico Vaccaro.

Mens de andre og mer kjente mafiaene med årene er blitt mindre synlige og har gått over til andre og mer lønnsomme aktiviteter, inkludert infiltrering av den legitime økonomien, er Foggia-mafiaen fortsatt i en startfase.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I dag har de andre mafiaene utviklet seg, de skyter mindre og forsøker å jobbe i det skjulte. Foggia-mafiaen skyter og dreper for å vise sin makt over området, sier Vaccaro.

Lovte å betale avgift

Puglia-bonden hadde altså lenge stått imot mafiaens utpressingsforsøk, trass i trusler, branner og skader på avlingene og eiendommen hans. Men tidlig en morgen i 2017 ble han overrasket av et titalls menn, og sjefen for gruppen truet ham med en pistol mot hodet. Han gikk da med på kravet om å betale 150.000 euro (ca. 1 694 600 kroner) i avgifter til dem – i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men om D'Auria ble overrasket over morgenbesøket, overrasket nok også bonden mafiaen. Istedenfor å møte opp med pengene dagen etter, dro D'Auria sporenstreks til politiet – og ble en av svært få personer som har våget å utfordre Italias «fjerde mafia».

– Hvis flere av oss tar affære, vil det kunne svekke Foggias mafia, mener D'Auria, som har levd med politibeskyttelse siden 2017.

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Folk flest lever et fredelig liv , men i noen områder, som her i Napoli, har mafiaen dominert livet til mange mennesker i mange år. Mafiaen i dette området kalles Camorra eller den napolitanske mafiaen. Foto: Gregorio Borgia / AP
Folk flest lever et fredelig liv , men i noen områder, som her i Napoli, har mafiaen dominert livet til mange mennesker i mange år. Mafiaen i dette området kalles Camorra eller den napolitanske mafiaen. Foto: Gregorio Borgia / AP

En samlebetegnelse

Foggia-mafiaen er en samlebetegnelse for et syndikat som består av forskjellige grupper involvert i en lang rekke forbrytelser.

Provinsen Foggia har i dag Italias tredje høyeste drapsrate, hvorav fem av 16 drap i fjor var mafia-relaterte.

Familiebaserte «bataljoner» fra forskjellige områder samarbeider ofte og deler utpressingspenger seg imellom.

– Men noen ganger oppstår det konflikter om fordeling av de ulovlige inntektene, og da starter drapene, sier visepolitisjef Mario Grassia.

Hver gruppe har sin spesialitet, fra væpnede ran av lastebiler i Cerignola til nattlige bombinger av butikklokaler og biler i byen Foggia – aksjoner som ofte får nølende butikkeiere til å betale en mafiaavgift.

Bønder i San Severo opplever stadig at oliventrær blir felt, avlinger brennes, eller at traktorer eller husdyr blir stjålet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På den turistattraktive Gargano-halvøya, som stikker ut i Adriaterhavet, er mafiaen spesielt voldelig. Her har de blant annet mottak av albanske narkotikaforsendelser.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hodeskalle

For fire år siden ble en hodeskalle fra et menneske plassert utenfor den kommunale bygningen til ordføreren i Monte Sant'Angelo. Hodet til en geit med en dolk gjennom ble samme år overbrakt advokaten til moren til et forsvunnet mafiaoffer.

Gargano-mafiaens visittkort er å skyte ofre i ansiktet. Ofre blir likene bare dumpet i huler.

I november lå Nicola Di Rienzo (21) død i timevis i en offentlig park etter å ha blitt skutt fem ganger, uten at noen «hørte noe eller så noe».

Det var en 17-åring som sto bak drapet. Grassia sier han er spesielt bekymret over at tre av fjorårets drap ble begått av mindreårige.

– Disse ungdommene er på ulike måter tilknyttet den organiserte kriminaliteten, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mafiaen har også begynt å infiltrere offentlige institusjoner. Foggias bystyre ble oppløst i 2021 på grunn av mafia-infiltrasjon. Ordføreren ble arrestert på grunn av korrupsjonsanklager.

Lover å styrke sikkerheten

De siste årene har en rekke mafiabosser, deriblant Rocco Moretti og Roberto Sinesi, blitt fengslet. Men det er ikke enkelt å fravriste mafiaen kontroll. Om kort tid blir en kjent mafiaboss, Raffaele Tolonese, løslatt etter en lengre fengselsstraff, og nylig rømte Gargano-sjefen Marco Raduano fra fengsel.

Innenriksminister Matteo Piantedosi besøkte Foggia i februar i et forsøk på å berolige lokalbefolkningen. Han lovet å styrke sikkerheten, blant annet med gatelykter og overvåkingskameraer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vaccaro peker på at det viktigste er mer politi og styrking av påtalemyndighet og domstoler. Han mener folk må få tillit til myndighetene, hvis ikke vil frykt og trusler fortsatt prege samfunnet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dessuten må man gjøre noe med fattigdommen i regionen, legger Vaccaro til.

I fjor sommer gikk D'Aurias kornåkre opp i flammer. Tre av traktorene hans er blitt ødelagt. – Men enda verre, sier han, er det at banken har redusert kredittgrensen hans fordi de vurderer ham som «høy risiko».

Likevel ser bonden lyspunkt. Han viser til nylige arrestasjoner og domfellelser, tegn som tyder på at staten endelig trapper opp innsatsen mot mafiaen.

– Jeg føler meg mye tryggere enn før. Men, politibeskyttelse til tross, du kjenner likevel alltid på frykten, sier han.