WHO: Problemet med ufrivillig barnløshet må tas på alvor

For mange par er det et stort problem at de ikke kan få barn. Barn representerer ikke bare glede, for mange vil barn være en viktig hjelp for familien og en sikkerhet for framtida. Her er det barn som har hentet mat for familien i et suppekjøkken i Argentinas hovedstad Buenos Aires.
For mange par er det et stort problem at de ikke kan få barn. Barn representerer ikke bare glede, for mange vil barn være en viktig hjelp for familien og en sikkerhet for framtida. Her er det barn som har hentet mat for familien i et suppekjøkken i Argentinas hovedstad Buenos Aires. Foto: Natacha Pisarenko / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av seks personer rammes av infertilitet, opplyser Verdens helseorganisasjon i en ny rapport og understreker samtidig at problemet må tas på større alvor.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I WHOs nye rapport som ble offentliggjort denne uka, går det fram at rundt 17,8 prosent av den voksne befolkningen i høyinntektsland opplever ufrivillig barnløshet, mens 16,5 prosent opplever dette i lav- og mellominntektsland.

WHOs generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus sier at rapporten viser at infertilitet ikke diskriminerer.

– Den store andelen av mennesker som er berørt, viser behovet for å utvide tilgangen til fertilitetsomsorg. Man må sikre at dette problemet ikke lenger settes på sidelinjen i forskningsarbeidet og helsepolitikken. Trygge, effektive og rimelige måter å oppnå foreldreskap må bli tilgjengelig for de som søker det, understreker Tedros.

Vanlige årsaker til ufrivillig barnløshet er forstyrrelser i eggløsning, skader i egglederne, høy alder hos kvinnen eller redusert sædkvalitet.

Definisjonen av infertilitet er regelmessig samleie uten prevensjon over ett år eller mer uten å oppnå graviditet.

– Ufrivillig barnløshet kan forårsake betydelige problemer, som sosiale stigma og økonomiske vanskeligheter, og påvirke menneskers mentale og psykososiale velvære, mener WHO.